De kommende døgn vil et lavtryk ligge hen over landet og sende forskelligt nedbør ned over Danmark.
Mens den sydlige del af landet kan forvente kraftig regn, kan man i både Nordjylland, Østjylland og i Nordsjælland risikere snestorm. Andre steder vil nedbøren falde som en blanding mellem tøsne og regn.
I Aalborg Kommune har man allerede opfordret borgere til enten at arbejde hjemmefra eller tage en fridag i morgen, hvis det er muligt.
Men hvordan er det, hvis man vågner op til massive snemængder, der gør vejen til arbejde mere eller mindre umulig? Må man blive hjemme fra arbejde, eller kan din arbejdsgiver kræve, at du skal kæmpe dig gennem sneen?
Dét har vi spurgt Mette Knudsen, der er rådgivningschef i fagforeningen Djøf, om.
Må jeg blive hjemme, hvis jeg ikke kan komme på arbejde?
Det korte svar er desværre nej, fortæller Mette Knudsen. Du kan kun blive hjemme fra arbejde, hvis du på forhånd har lavet en klar aftale med chefen om det.
- I snevejr og alt andet dårligt vejr er man forpligtet til at gøre, hvad man kan for at møde op på arbejde, siger hun.
Derfor kan man ikke bare kravle tilbage under dynen og sove et par timer ekstra, hvis man står op til et landskab klædt helt i hvidt.
Og det er ikke nogen undskyldning, at din normale transportform til arbejde ikke er en mulighed på grund af vejret.
- Der har været varslinger om vejsituationen over flere dage, og man har derfor haft mulighed for at koordinere alternative ruter til arbejde - for eksempel med bus eller anden offentligt transport, siger Mette Knudsen.
Kan jeg blive trukket i løn, hvis jeg ikke møder op?
Hvis man vitterlig ikke kan møde op, fordi vejene er spærret, den offentlige transport ikke kører, og man ikke på anden vis kan komme frem, så har man lov til at blive væk, fortæller Mette Knudsen.
I de tilfælde gælder det om at kontakte sin arbejdsgiver hurtigst muligt og give besked.
Men din arbejdsgiver har til gengæld mulighed for at trække dig i løn, selvom det ofte kun sker i yderste konsekvens, fortæller Mette Knudsen.
- Man kan selvfølgelig være i en situation, hvor man ikke kan komme frem. Og så er man som ansat beskyttet på den måde, at det ikke er sådan, at man bliver bortvist for at have udeblevet fra sit arbejde.
Kan jeg arbejde hjemmefra i stedet?
For dem, der har muligheden, kan en omgang snevejr være grund til, at man kan få lov til at arbejde hjemme.
Men det kræver igen, at man har aftalt det med sin arbejdsgiver på forhånd. Og når man, som det er tilfældet med det kommende uvejr, har vidst, at det var på vej i flere dage, så har det givet mulighed for at lave forudgående aftaler.
- Det allerbedste havde været, hvis man allerede i dag havde haft mulighed for at aftale, at man kunne arbejde hjemmefra i morgen. På den måde har man også kunnet tage det udstyr, man har brug for, med hjem i dag, siger Mette Knudsen.
Kan jeg bruge en feriedag?
Hvis man på forhånd kan se, at vejret kommer til at drille og gøre vejen til arbejde umulig, så kan man også aftale med sin arbejdsgiver af afholde en fridag eller afspadsere.
Men du kan ikke kræve, at feriedagen kan blive placeret med så kort varsel, advarer Mette Knudsen.
- Placering af feriedage skal altid aftales, og du kan altså ikke bare selv frit placere dagene efter behov. Du skal derfor tage dialogen med din chef, så din ønskede feriedag forhåbentlig kan godkendes med kort varsel.
Er der slet ikke noget, der hedder snefri?
Hvis du havde håbet, at du som arbejdstager kunne trække et trumfkort ved navn "snefri" op af lommen og præsentere det for din arbejdsgiver, så skal du desværre tro om igen, fortæller Mette Knudsen.
- Snefri er en myte, som måske er noget, der stammer fra folkeskoler, der giver snefri, hvis det sner nok, siger hun.
- På en arbejdsplads er man nødt til at møde op, medmindre man ikke kan. Det er dit ansvar, og du kan ikke bare rulle gardinerne ned igen om morgenen, fordi du kan se, at det sner.