'Selv hvis du må tænde sankthansbål, skal du tænke dig om': Her er overblikket over, hvad du må og ikke må

Er du ikke ramt af bålforbud og laver bål, så er det dit ansvar, hvis ilden spreder sig.

Øst for Storebælt, på Bornholm og i enkelte kommuner i det sjællandske er det forbudt at tænde sankthansbålet i aften. DR Grafik: Nathalie Nystad

'Midsommervisen', taler og så et stort bål.

Sådan plejer det at være, når vi holder sankthansaften 23. juni. Men store dele af landet må i aften i bedste fald nøjes med fællessang, taler og måske et bål fra YouTube på en storskærm.

Det skyldes den tørre sommerbegyndelse, som de seneste uger har ramt landet.

Skal du alligevel fejre sankthans, så får du her det, du skal vide, inden du sætter gang i fejringen.

Hvor må du fejre sankthans med et bål?

Jylland, Fyn, den nordvestlige del af Sjælland og Bornholm er ramt af bål- eller afbrændingsforbud. Derfor må der ikke tændes op for de gamle grene i bålet i de områder, når solen er ved at gå ned i aften.

- Hvis man er på jagt efter et bål med ild, så skal man søge mod det østlige Sjælland eller Lolland-Falster, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber.

Flere steder gælder der kun et bålforbud i sankthansdøgnet i modsætning til afbrændingsforbuddet, der er mere vidtrækkende. Omfanget af afbrændingsforbuddet varierer dog fra kommunen til kommune. Derfor skal du gå ind på brandfare.dk, hvis du skal vide, hvordan reglerne er i din kommune.

Få overblikket over, hvor der er afbrændings- og bålforbud i Danmark her. Det midlertidige bålforbud gælder i sankthansdøgnet:

Må du tænde bål, så pas på

Befinder du dig der, hvor der ikke er bål- eller afbrændingsforbud, så er det dog ikke et carte blanche til at sætte gang i dit eget sankthansbål.

Hvis det går galt, så er det per definition din skyld, fordi du i så fald ikke har tænkt dig ordentligt om, advarer Bjarne Nigaard.

- Det er væsentligt at huske på. Selvom man er et sted uden forbud, så skal man stadig vurdere situationen og tænke sig om, hvorvidt det er en god ide at sætte fut i bålet. Hvis der kommer kraftig blæst, så er der stor risiko for, at gløder spreder sig, siger han.

På en normal sankthansaften har brandvæsnet i Danmark normalt dobbelt så mange opgaver som normalt. Og udrykningerne kommer oftest ikke, mens vi andre står og kigger på bålene. De kommer i stedet efter midnat, hvor gløder tager fat i naboejendommen eller naturen tæt på bålpladsen.

- Så skal man tænde bål i aften, så få det slukket med masser af vand, når arrangementet slutter. Og hav vand parat under hele seancen, lyder det fra Bjarne Nigaard.

Må du ikke tænde bål på jorden, så er havet en mulighed?

I solo har man fejret sankthans med et bål ude i havet. (Foto: © HAKON MOSVOLD LARSEN, Ritzau Scanpix)

Hvis man befinder sig i en kommune med kystlinje, hvor der er afbrændings- eller bålforbud, så er der dog en lille mulighed for alligevel at få noget, der ligner et rigtigt bål. Men det kræver et større forarbejde – og måske også en kikkert.

Et sankthansbål må nemlig gerne placeres i vand, hvis det som udgangspunkt er placeret minimum 200 meter fra land. Der kan dog være lokale regler, der gør grænsen kortere eller længere.

- Det dur ikke at lave et bål midt i en sø 20 meter fra land. Så hvis man overvejer et bål ude i havet, så skal man se de lokale regler på brandfare.dk eller spørge sit lokale beredskab. Hvis man ikke kan få de informationer, så bør man simpelthen lade være, siger Bjarne Nigaard.

Hvem håndhæver reglerne?

Politiet er dem, der skal håndhæve forbuddene. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Bjarne Nigaard fortæller, at beredskaberne lokalt har været i kontakt med politikredsene. Det er nemlig politiet, der skal sørge for, at forbuddet ikke bliver brudt.

Fyn er et af de steder i landet, hvor det er forbudt at tænde sankthansbål i aften.

Fyns Politi skriver i en mail til DR, at man naturligvis vil patruljere som vanligt, og at man vil reagere, hvis der ses bål.

- Vi holder naturligvis øje, og vi vil også rykke ud, hvis vi får anmeldelse om tændte bål, står der i mailen.

Nordjyllands Politis vicepolitiinspektør, Henrik Skals, siger, at politiet der vil være meget opmærksomme som en del af deres daglige beredskab.

Få det aktuelle overblik over tørkeindeks, brandfare, afbrændingsforbud, tørkedage og udsigten til, hvor længe tørken varer i Danmark, i denne artikel.