Seks ansatte i Region Sjælland mistænkes for at have læst 13-årigs patientjournal

Regionrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen 'har nærmest ikke ord for', at nogen tilsyneladende har snaget af ren nysgerrighed.

Region Sjælland har indtil videre konstateret seks opslag i den 13-årige piges patientjournal, som man mistænker for at være uberettigede.

Region Sjælland undersøger seks opslag i journalen for den 13-årige pige, der i weekenden blev udsat for alvorlige overgreb på Vestsjælland, som kan være uberettigede.

Det fortæller regionrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S).

- Indtil videre drejer det sig om seks uberettigede opslag. Det er det, vi ved indtil nu. Vi undersøger alle opslag helt til bunds, og det er vigtigt at understrege, at der også er opslag i journalen, som er helt berettigede og nødvendige for de undersøgelser og den behandling, man har skullet lave, siger Heino Knudsen.

Onsdag meddelte Region Hovedstaden i en pressemeddelelse, at man havde hjemsendt flere medarbejdere i Region Hovedstaden og Sjælland, mens det blev efterforsket, om opslagene i patientjournalen var berettiget.

Regionrådsformanden i Region Sjælland er meget rystet over, at nogen tilsyneladende kan finde på at snage i en patientjournal.

- Det er helt uacceptabelt, hvis nogen af ren nysgerrighed snager i en journal, og det har jeg nærmest ikke ord for.

- Vi har at gøre med et barn, som allerede har været udsat for forfærdelige oplevelser, og det er ikke til at bære. Jeg tager den kraftigste afstand fra, hvis nogen har været inde og kigge i de her journaler uden at have haft en grund til det, siger Heino Knudsen.

Regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S) udtrykker sin "allerstørste medfølelse med familien". (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Til TV 2 siger Rigshospitalets direktør, Rasmus Møgelvang, at patientjournalen er særligt skærmet.

- Andre ansatte har godt kunnet søge journalen frem, men ikke læse den, siger Rasmus Møgelvang.

Heino Knudsen fortæller, at de seks medarbejdere i Region Sjælland, som nu undersøges for, om de har tilgået patientjournalen uretmæssigt, har kunnet læse i den.

- Det er en meget opmærksom leder i Region Sjælland, som tjekker op på loggen, hvor man kan se, hvem der har været i journalen, og bliver opmærksom på, at der kan være nogen, som har været inde i journalen, uden at de har haft grund til det.

- Vi har selvfølgelig medarbejdere, som har behov for og skal ind i journalen, men det er vigtigt at få undersøgt grundigt, om der også er nogle af de her indtil videre seks opslag, som vi har mistænkt for at være uberettigede, også er uberettigede. Det er meget uacceptabelt, hvis det er tilfældet, siger Heino Knudsen.

Hvorfor er der ikke en form for sikring på journalen, når det er sådan en særlig sag?

- Noget af det, der bliver kortlagt nu, er hele forløbet, og derfor kan jeg ikke gå nærmere ind i det, men det er noget af det, vi efterfølgende kommer til at evaluere på, og vores folk er i gang med at kortlægge hele forløbet.

- Der bliver selvfølgelig undersøgt helt til bunds i hver enkelt opslag, og så bliver der taget de ansættelsesretlige konsekvenser, som der skal. Vi tager alle ansættelsesretlige konsekvenser i brug, herunder afskedigelse, og det vurderes i hver enkelt tilfælde, om der skal ske en politianmeldelse, siger Heino Knudsen.

Han fortæller, at det også er anmeldt til Datatilsynet og Styrelsen for Patientklager, lige som at regionen også er i dialog med politiet.

Hospitalsdirektøren for Rigshospitalet, Rasmus Møgelvang, har desuden talt med pigens mor og givet en undskyldning på regionernes vegne, og han har aftalt, at offentligheden orienteres om, at der er blevet snaget i patientjournalen.