Se hvorfor dit verdensbillede er fordrejet

Det klassiske verdenskort viser et fordrejet billede af, hvordan verden ser ud. Vesten fremstår stor, mens andre verdensdele er mindre. Der findes dog kort, som viser landenes rigtige størrelsesforhold.

På klassiske verdenskort fremstår Vesten stor, mens andre verdensdele er mindre. (Foto: © AP Graphics, AP Graphics)

Som bekendt er Jorden rund. Og netop derfor vil ethvert forsøg på at tegne den som et fladt verdenskort forvrænge vores planet.

- Man kan faktisk ikke undgå, at et kort bliver forvansket, fortæller Bjarne Fog, som er databasemanager ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Det gælder også det gode gamle verdenskort, som mange danskerne kender fra blandt andet folkeskolen, og Google Maps. Men kortet giver et fordrejet billede af landenes størrelse i forhold til hinanden, fortæller DR's Detektor.

Verdenskortet ændrer på størrelser

Det klassiske verdenskort, som egentlig hedder Mercator-kortet, viser eksempelvis Grønland og Afrika som stort set lige store. Men det billede er langt fra virkeligheden, fortæller Bjarne Fog.

- I virkeligheden er Afrika cirka 14 gange større end Grønlands areal, siger han.

Mercator-kortet er oprindeligt udviklet som et søkort og er velegnet til navigation. Men kortets opbygning gør, at landene omkring ækvator fremstår relativt små, mens lande længere mod nord og syd fremstår relativt store.

På Mercator-kortet fremstår Europa og Nordamerika derfor relativt store, mens Sydamerika, Asien og Afrika fremstår relativt små.

Arealtro kort findes - men bruges ikke

Selv om Mercator-kortet forvansker landenes størrelser, har kortet også fordele, fortæller Bjarne Fog.

- Vinklerne er tro, og det vil sige, at også formerne er tro. Landenes former er rigtige. Til gengæld er deres arealer ikke tro, siger han.

Der findes dog kort, som giver et mere retvisende billede af landenes størrelsesforhold. Et af dem er det såkaldte Peters Projection-kort.

- Peters Projection er et kort, hvor man har forsøgt at lave en projektion, hvor man bevarer arealerne. Det vil sige, at det bliver arealtro. Landene har den rigtige størrelse, siger han.

Peters Projection-kortet har til gengæld en ulempe i forhold til landenes form.

- Landene har ikke den form, som de har på globussen, siger han.

Kort bruges politisk

Mercatorkortet er ikke bare velegnet til søfart. Skævvridning af landenes størrelsesforhold gør, at det gennem tiden er blevet brugt til fremme bestemte politiske og nationale formål, fortæller lektor ved Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring på Roskilde Universitet Thomas Theis Nielsen.

- En del moderne forskning viser en meget bevidst brug af kortet og alle dets muligheder i det europæiske imperialistiske projekt. Hvis man gerne ville have nogle gode forklaringer på, at Europa havde kolonier i eksempelvis Afrika, så kan Mercator-kortet jo være brugbart. For Europa ser relativt stort ud, mens Afrika og Asien ser relativt små ud," siger han.

Under den kolde krig kunne Mercator-kortet også være brugbart.

- På Mercator-kortet ser Rusland relativt stort ud. Og hvis man under den kolde krig gerne ville fremstille Rusland som stort og farligt, jamen så kunne man jo bruge Mercator-kortet, siger han.

Og ifølge Thomas Theis Nielsen bruges kortet også politisk den dag i dag.

- Hvis man gerne vil ud med et budskab om, at problemerne i Afrika er overskuelige, så kan man jo bruge Mercator-kortet, hvor Afrika ser relativt lille ud.

Se mere om de forskellige verdenskort i Detektor på DR2 i aften klokken 21:00