I dag taler politikerne om, at skoler måske kan åbnes med udendørs undervisning. Og forleden kunne DR fortælle, at det stort set ikke betyder noget for ekstra smitte med corona, når alt fra udendørs fodbold til cykelklubber, spejdere og zoologiske haver igen er åbne.
Men hvor godt er det i virkeligheden at være udendørs i forhold til corona?
Når der er mindre smitte udenfor, skyldes det, at der under åben himmel er en større luftmasse og vind, fortæller Christina C. Dahm, der er lektor og formand for Dansk Epidemiologisk Selskab.
Rent praktisk betyder det, at smittedråber fra udånding, råb og tale hurtigere bliver fortyndet, forklarer hun.
Det er det samme, der sker med cigaretrøg.
Er du et sted, hvor for eksempel cigaretrøg hurtigt blæser væk, så vil der også være mindre risiko for smitte med corona, siger hun.
I forskningsartiklen fra The Journal of Infectious Diseases lyder det, at det vil reducere smitten med corona og ultimativt redde liv, hvis man flytter flere aktiviteter ud i det fri.
Sandsynligheden for at blive smittet udendørs med corona er omkring 19 gange lavere end indenfor, skriver forskerne. Men det afhænger af mange forskellige forhold. For eksempel: Blæser det? Står folk tæt på hinanden? Hvordan er udluftningen indenfor?
Tager man usikkerhederne med, så er det mellem 6 og 58 gange bedre at være udenfor i forhold til smitte.
De alvorligt syge blev ofte smittet hjemme
Selvom forskerne har haft travlt med at undersøge corona, tager det tid at få sikker viden om en ny sygdom. Derfor læner de sig op ad viden om andre lignende sygdomme.
Peter Aaby er professor på SDU og har siden 1978 forsket i Vestafrika i børnesygdomme som mæslinger, kighoste og skoldkopper.
Her viser forskningen, at dødeligheden er tre-fire gange højere, hvis man bliver smittet derhjemme i forhold til at blive smittet uden for hjemmet.
- De mest alvorlige tilfælde bliver smittet i hjemmet. Forklaringen er, at for eksempel søskende ofte ligger og sover i samme seng. Alt tyder på, at alvorligheden af sygdommen hænger sammen med, hvor meget virus du inhalerer, siger han.
Peter Aaby peger på, at dyreforsøg også viser, at sygdomme bliver mere alvorlige, hvis dyret får en stor dosis virus frem for en lille.
- Der går kortere tid, før der kommer symptomer. Immunsystemet kan ikke følge med, forklarer han.
Du kan være meget eller lidt smittet med corona
I december fortalte en engelsk forskningsartikel ligeledes, at hamstere og ildere blev mere syge af SARS og covid, når de fik en større dosis virus.
Forskerne undrede sig over, hvordan det kunne være, at europæiske lande havde meget høje smittetal, men det førte ikke til så mange indlæggelser som forventet.
Deres vurdering var, at det kunne skyldes, at folk populært sagt var mindre smittede. Peter Aaby mener derfor, at der ikke er grund til at være bekymret over alle, der testes positive for covid. Nogle har fået så lille en dosis smitte, at de ikke bliver alvorligt syge.
- Lige nu ser det ud som om, der er en panik over smittetal. Man skal se på, hvor stor dosis folk er smittet med, og hvad der er alvorligt, mener han.
Canada har undervist udenfor
Professor i epidemiologi Thorkild I. A.Sørensen har løbende haft fokus på, at risikoen for smitte er mindre udenfor og har skrevet til Videnskab.dk og Altinget om emnet.
Han peger på, at Canada har sendt skolebørn udenfor netop for at begrænse smitten.
Det er godt, at også danske politikere fokuserer på fordele ved udelivet og tænker på at åbne for udendørs skole, udendørs fodbold og udeservering.
- Jeg synes, hele den anden nedlukning burde have været tilpasset efter, at man kunne være udenfor. Der er ikke dårligt vejr i Danmark, men kun dårlig påklædning, siger han.
Dokumentation:
- •
Faktaboksene i denne artikel bygger på flere videnskabelige artikler: Outdoor Transmission of SARS-CoV-2 and Other Respiratory Viruses: A Systematic Review udgivet i The Journal of Infectious Diseases. Videnskabelige artikler om smitte i forhold til mængden af virus, findes blandt andet her og her. Forskning om sollys, der reducerer smitten, kan findes her og her. Christina C. Dahm har lavet vurdering af, at det for øjeblikket tager cirka halvanden time, før sollyset får reduceret smitten på flader udendøre til en tiendedel.