Se billedet: Den brændende sommersol har oversvømmet havisen i det nordlige Grønland

Der er tale om samme mekanismer, som kan gøre Arktis isfrit, lyder det fra klimaforsker.

(Foto: © Steffen Olsen)

Det kunne næsten se ud, som om slædehundene fra Nordgrønland løber på vandet.

Men det er isen under deres poter, der er smeltet i den varme sol - og situationen på billedet burde ikke forekomme på dette tidspunkt af året.

Sådan lyder det fra fotografen bag, Steffen Olsen, der er klimaforsker hos DMI.

- Isen smelter altid, når solen får magt, men det her var langt mere ekstremt, end hvad vi normalt ser. På dagen, hvor billedet er taget, blev kilometer efter kilometer dækket af smeltevand. Smeltningen var simpelthen så kraftig, at vandet ikke kunne trænge gennem isen.

Hvad fortæller situationen dig som klimaforsker?

- Det er jo noget, man ser af og til, men det fortæller mig, at ekstremerne findes. De mekanismer, vi snakker om, når vi snakker global opvarmning, findes også i daglig skala som her, og det er i princippet de samme tilbagekoblingsmekanismer, som vi frygter vil gøre hele Arktis isfrit, siger Steffen Olsen.

Han har de seneste dage opholdt sig i Qaanaaq, hvor han sammen med lokale fangere indsamler måleudstyr, som forskerne har haft på havisen gennem vinteren.

Steffen Olsen forklarer, at det kan være problematisk for lokalbefolkningen, når isen pludselig forsvinder, tidligere end den plejer.

- Havisen bliver brugt til transport, jagt og fiskeri og er vigtig for lokalsamfundet, og der er mange udfordringer, når vejret bestemmer, som det gjorde den dag. Vi var uforberedte på, hvor voldsomt det blev, og det lå lidt ud over, hvad de lokale fangere var vant til at håndtere. De har jo klassisk kunnet arbejde på isen så tidligt på året som nu, lyder det.