Se alle anbefalingerne: Epidemikommissionen peger på en bred genåbning

Kommissionen peger på, at corona ikke skal kategoriseres som samfundskritisk, og statsministeren ventes at holde pressemøde i morgen.

Mange af de nuværende restriktioner kan kun håndhæves, så længe corona defineres som en samfundskritisk sygdom, så hvis kommissionens indstilling bliver til virkelighed, kan man godt vinke farvel til blandt andet coronapasset. (Foto: © (Grafik) Søren Winther Nørbæk)

Rettelse: Tidligere fremgik det, at Epidemikommissionen anbefaler, at covid-19 ophører med at være en samfundskritisk sygdom fra den 31. januar. Den nuværende aftale udløber først 5. februar, men ifølge DR's oplysninger er det fra politisk hold, at det ønskes, det allerede sker fra den 31. januar.

Det kan snart kan være slut med mundbind de fleste steder og begrænsninger i nattelivet.

Epidemikommissionen anbefaler at ophæve stort set alle restriktioner fra 31. januar.

Kommissionen anbefaler også, at covid-19 ophører med at være en samfundskritisk sygdom.

- Epidemikommissionen har i sin vurdering særligt lagt vægt på, at der er tale om en ny epidemisituation, hvor en høj og stigende smitte ikke i samme grad som tidligere omsætter sig i indlæggelser på sygehuse, står der blandt andet i indstillingen.

Til gengæld anbefaler kommissionen, at der fortsat vil være krav om test ved indrejse til Danmark.

Derudover anbefaler kommissionen også, at brugen af mundbind på sygehuse og i ældreplejen fortsætter.

Udviklingen er stabil

Indstillingen bærer præg af, at eksperterne i Epidemikommissionen ser lyst på den situation, som epidemien er i her til lands.

Til trods for de stigende smittetal ser det nemlig lysere ud på landets intensivafdelinger, hvor indlæggelsestallene har været faldene her i januar.

- Det betyder, at den hastigt stigende samfundssmitte, der er set med den hurtige fremvækst af omikronvarianten, ikke i samme grad som tidligere omsættes i indlæggelser på sygehuse.

- Faldet i indlæggelser skyldes formentlig både effekten af revaccination samt omikronvariantens mindre evne til at fremkalde alvorlig sygdom, skriver de.

Alligevel peger de på, at der kan ses en overdødelighed i perioden fra uge 49 sidste år til den første uge i år.

- Størstedelen af denne overdødelighed afspejler primært deltavarianten, lyder det.

Kommissionen lægger dog vægt på, at selvom corona ikke længere er på et kritisk stadie, er der stadig behov for smitteforebyggende tiltag, hvorfor de stadig anbefaler, at besøgende på sygehuse og plejehjem fortsat gør brug af mundbind og coronapas.

Desuden opfordrer kommissionen, at store indendørs arrangementer afholdes med fokus på at minimere smitterisikoen, for eksempel ved at kræve coronapas, opfordre til test og muliggøre afstand.

Politisk udmelding forventes i morgen

Det er i sidste ende politikerne, der bestemmer, om corona er en samfundskritisk sygdom.

Anbefalingen er her til aften afleveret til regeringen, som har indkaldt partiernes sundhedsordførere til møde onsdag klokken 12.15.

Herefter mødes Folketingets epidemiudvalg klokken 15.45, og så ventes statsminister Mette Frederiksen (S) at holde pressemøde sidst på dagen onsdag.

Tidligere har regeringen fulgt anbefalingerne fra Epidemikommissionen tæt, men disse kan blive justeret.