Screening fanger brystkræft hos tusinder af kvinder

Omstridt screeningsprogram har været med til at fange mange kræfttilfælde og kan nedbringe dødeligheden.

I alt har 7649 kvinder fået konstateret brystkræft under de første to ud af tre screeningsrunder. (Foto: © colourbox.com)

Tusindvis af danske kvinder har fået konstateret brystkræft, men mange af tilfældene opdages tidligt.

Det viser en statusopgørelse på det landsdækkende screeningstilbud for brystkræft for kvinder mellem 50 og 69 år, der blev indført i perioden fra 2008 til 2010, skriver Berlingske.

Stor sandsynlighed for helbredelse

Afsløringerne af brystkræft på et tidligt stadie får en ekspert til at pege på, at dødeligheden vil falde markant. Danskerne har ellers sammenlignet med andre europæiske lande haft en rekordhøj brystkræftdødelighed.

- Vi finder rigtigt mange kræfttilfælde, og det er vel at mærke små cancere, siger Ilse Vejborg, klinik- og screeningschef på Rigshospitalet og leder af screeningsprogrammet i Region Hovedstaden, til Berlingske.

- Dermed er det lykkedes at få fremrykket det tidspunkt, hvor diagnosen stilles, og det giver større sandsynlighed for, at kvinderne kan helbredes, fordi kræften ikke har nået at sprede sig, fortsætter hun.

En millioner har takket ja

I alt har 7649 kvinder fået konstateret brystkræft under de første to ud af tre screeningsrunder. Knap 1,3 millioner er under de første to tilbud blevet inviteret til skanning, og flere end en million kvinder har takket ja.

Fra første til anden runde af screeningerne er antallet af tilfælde med små tumorer steget fra 36,7 til 39,4 procent. En tumor betegnes som lille, når den er én centimeter eller mindre.

Høj deltagelse er godt

Samtidig er deltagelsen steget fra 77 til 81 procent, men det er stadig ikke tilfredsstillende, mener Kræftens Bekæmpelse.

- Man kan ikke ændre på dødeligheden blandt folk, som ikke deltager. Så det er ved en høj deltagelse, at man redder liv, konstaterer overlæge Iben Holten over for Berlingske.

Hun kritiserer samtidig, at det for ofte går langsomt med at give de deltagende kvinder svar på undersøgelsen.

/ritzau/