Satireværts spørgsmål på Anna Mee Allerslevs pressemøde afføder hård kritik

Men satirikere har ret til en plads på pressemøder, mener redaktør for underholdning og satire på DR2.

Der var to spørgsmål, der stak ud, da afgående beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev, holdt pressemøde i går og meddelte, at hun forlader sin post.

Det ene var "Hvad er dit forhold til frysemad?", og det andet var "Kan du bedst lide 'Sex and the City' eller 'Game of Thrones'?

Spørgsmålene kom fra vært og komiker Jonatan Spang og en journalist på satireprogrammet "Tæt på Sandheden" på DR2.

Og det er blevet mødt af hård kritik fra flere redaktører og politiske kommentatorer på landets medier, der mener, at spørgsmålene var yderst upassende og respektløse på et pressemøde, hvor en politiker går af.

En af kritikerne er Altingets chefredaktør Jakob Nielsen.

- Jeg synes, det var tonedøvt og ufølsomt i situationen, men det vigtigste i det store perspektiv er ikke, om det var synd for Anna Mee Allerslev eller journalisterne, der var der. Det vigtige er, at jeg tror, at det kan have alvorlige konsekvenser for samarbejdet mellem politikere og presse, siger han og uddyber:

- Det er ikke fordi, at man ikke må lave sjov med situationen. Sagen indbyder til satire. Mit problem er, at jeg ikke synes, at satirikere skal gå ind på pressemøder og lege, at de er journalister. Hvis de gør det, så synes jeg, de skal opføre sig som journalister.

Satirikere har ret til plads på pressemøder

Peter Gren Larsen, der er redaktør for underholdning og satire på DR2 og øverst ansvarlig for tv-programmet, der bliver sendt hver søndag, mener ikke, at der er et problem i, at satirikere møder op og stiller spørgsmål på pressemøder på lige fod med journalister.

Ifølge ham opstår forvirringen, fordi den ene journalist fra satireprogrammet ”Tæt på Sandheden” blot præsenterer sig som ”Kasper fra DR2”.

- Det er hundrede procent i orden, at de møder op, og jeg synes, at det var passende opførsel. Jeg kan godt forstå, at der i den givne situation sidder nogle journalister, der ikke forstår konteksten. Og det bliver måske især svært, fordi den første person ikke præsenterer sig helt klart, hvorimod så snart Jonatan Spang præsenterer sig, så er alle med på, at der er en kontekst, forklarer han.

Var der noget, Jonatan Spang og hans makker skulle have gjort anderledes?

- Det, vi skal lære af det, er, at vi skal præsentere os selv ordentligt en anden gang. Der kunne vi godt have sparket renere til bolden, siger han og fortsætter:

- Når det så er sagt, så er der ikke nogen som helst, der kan have en mening om, hvorvidt spørgsmålene giver mening eller ej, før de har set programmet på søndag.

Kritikken tager blandt andet afsæt i, at det var en svær dag for Anna Mee Allerslev, og at det nærmer sig mobning af en person, der ligger ned. Hvad siger du til den kritik?

- De kender jo ikke konteksten. De bedømmer det ud fra noget, der sker på pressemødet, og jeg hører ikke Anna Mee Allerslev reagere særligt bedrøvet på de her spørgsmål, som for øvrigt er nogle spørgsmål, som hun har stillet sig selv i en kampagnevideo - og det kan jo være, der er en pointe i det, som vi lærer på et tidspunkt, siger han.

Peter Gren Larsen refererer til en kampagnevideo, som Anna Mee Allerslev offentligjorde den 15. oktober, hvor hun svarer på 34 spørgsmål. Blandt andet de to spørgsmål, som Jonatan Spang og hans makker stillede på pressemødet.