SAS' kabinepersonale har fredag formiddag nedlagt arbejdet.
Det betyder fredag eftermiddag aflysninger og forsinkelser på flere afgange til eksempelvis London og Gøteborg. Ved 15-tiden er otte afgange aflyst, og flere hundrede passagerer berørt af strejken.
De passagerer, som er berørt af aflysninger på grund af strejken blandt kabinepersonalet, får direkte besked per SMS, oplyser pressechef i SAS Trine Kromann-Mikkelsen.
Derudover kan man følge med på SAS' egen oversigt over afgange og ankomster.
- Helt konkret er det kun de medarbejdere, der sidder til mødet, der har nedlagt arbejdet, så der er stadig fly, der letter. Kun de fly, hvor personalet ikke møder op, aflyses eller udskydes, siger hun til DR Nyheder.
Ifølge Povl Anker Petersen, der er informationschef i CAU kabinepersonalets forbund, har tillidsfolkene opfordret medarbejderne til mødet til at gå i arbejde.
SAS: Arbejdsnedlæggelse er ulovlig
Trine Kromann-Mikkelsen kalder arbejdsnedlæggelsen for ulovlig.
- Et fagligt møde som det her kan man indkalde folk, der ikke er i tjeneste, til. Man har ikke ret til at indkalde folk, der er i tjeneste, siger hun ifølge Ritzau.
- Vi mener, at vi har lagt nogle ret attraktive forslag på bordet til fagforeningen, så vi er helt uforstående over for, at der er den uro, tilføjer hun ifølge nyhedsbureauet.
Søren Hedegaard Nielsen, informationschef i SAS, oplyser til DR Nyheder, at han ikke kender til sympati-aktioner for andre grupper af ansatte i lufthavnen.
Møde udviklede sig til strejke
Arbejdsnedlæggelsen skete efter et orienteringsmøde, hvor medarbejderne blevet orienteret om den overflytning af stewardesser til datterselskabet Cimber, som SAS har planer om at gennemføre.
- Medarbejderne bad tillidsfolkene om at gå, og sidder nu i fagligt møde. Hvor længe arbejdsnedlæggelsen vil fortsætte, ved vi ikke lige nu, fortæller Povl Arne Petersen.
Pressechef i SAS, Trine Kromann-Mikkelsen oplyser, at SAS har aflyst tre fly, fordi et par håndfulde kabinearbejdere har meldt sig syge.
Det er fly til Düsseldorf, Stavanger og Ålesund, der foreløbig er aflyst på grund af pludselig sygdom. For afgange til Bruxelles og Bergen må passagerer lige nu afvente information.
Nedlagde arbejdet i frustration
Foreløbig har parterne forhandlet om overgangen til Cimber-overenskomsten siden 22. januar uden resultat.
SAS og selskabets stewardesser har uden held forsøgt at finde frem til, hvilke vilkår omkring 140 kabinefolk, der efter planen skal overflyttes til SAS' nye datterselskab Cimber allerede 1. marts, skal arbejde under.
Tirsdag nedlagde kabinepersonalet også arbejdet i frustration over situationen. Dengang udviklede et informationsmøde sig ligeledes til et fagligt møde. Arbejdsnedlæggelsen varede i omkring fem timer og resulterede i aflysninger og forsinkelser for SAS' passagerer.
- SAS ledelse har ikke godkendt, at personalet i dag holder et længerevarende møde, fortæller Povl Arne Petersen.
Flytter medarbejdere til Cimber
Da SAS købte Cimber i december, fulgte en billigere overenskomst med end den, selskabet havde med sit eget kabinepersonale.
Nu ønsker SAS at flytte personale til datterselskabet, og derved spare lønkroner. Manøvren er en del af selskabets spareplaner, der skal vende underskud til overskud.