Sangskole døjer med højt sygefravær

Skolen for særlige sangtalenter i København, er blandt de skoler i Danmark med mest sygefravær. Det handler blandt andet om holdningen til fravær hos forældrene, siger skolelederen.

- Jeg tror, at der er ekstra sygdom hos os, fordi der er nogle elever, der bliver lidt stressede over, at der er meget at se til ud over almindelig skole, siger elevrådsformanden på Sank Annæ Gymnasiums Grundskole. (Foto: © Mads Rafte Hein, DR)

På Sankt Annæ Gymnasiums Grundskole skal eleverne bestå en prøve for at komme ind.

De skal nemlig kunne synge særlig smukt for at starte i 3. klasse på folkeskolen, der er en profilskole for musik og sang i København.

Men selv om eleverne elsker at synge og ofte rejser langvejs fra for at gå på skolen, er fraværet faktisk højt. Så højt at eleverne i gennemsnit har næsten 11 sygedage årligt, hvilket er tiende flest i landet. Skolens samlede fravær er i gennemsnit 14,6 dage per elev.

Tandlægebesøg udløser en fridag

Leder af folkeskolen, Merete Emcken ved godt, at det er for højt. Derfor har skolen også iværksat en undersøgelse af årsagerne.

- Én af årsagerne, som faktisk var en overraskelse for os, er, at efter skolen har mistet sin tandklinik, skal eleverne, der kommer fra nær og fjern, nu gå til deres distrikttandlæge, når de skal til eftersyn, siger hun.

Det betyder ifølge Merete Emcken, at mange forældre accepterer, at et tandlægebesøg resulterer i én dags sygefravær, selvom man kunne have nøjes med en halv.

- Det er altså en holdning blandt forældrene, om hvad der er acceptabelt fravær, som vi skal arbejde med, siger hun.

Arbejdspres og lange dage giver trætte børn

Men tandlægebesøg udgør ikke hele forklaringen. Også det i perioder store arbejdspres på eleverne, der foruden skolegangen har sangprøver og koncerter at se til, kan påvirke fraværet.

- Blandt vores børn er der et større arbejdspres, end andre børn måske oplever. Vi har mange børn, der har en lang dag med aftenprøver. Der er for eksempel elever, der medvirker i en forestilling på Det Kongelige Teater om aftenen, og så kommer de sent i seng. Derfor tager nogle en fridag eller et par timers fravær dagen derpå.

Det kan elevrådsformand, Marie Bjerg Larsen, godt genkende.

- Jeg tror, at der er ekstra sygdom hos os, fordi der er nogle elever, der bliver lidt stressede over, at der er meget at se til ud over almindelig skole. Vi har forholdsvis lange dage, og nogle elever har også obligatoriske korprøver uden for skoletiden, forklarer Marie, der selv går i 8. klasse.

Vennerne ringer til syge kammerater

Skolen arbejder nu med at minimere fraværet. Blandt andet skal lærerne blive bedre til at registrere fraværet ensartet i et nyt system.

Og så tager eleverne også selv hånd om hinanden.

- Vi er ret tætte på hinanden, og vi fanger hurtigt, hvis der er én der ikke trives så godt. Lærerne kan også godt finde på at opfordre vennerne til at tage kontakt til en kammerat, der har været syg eller fraværende et par dage, fortæller Marie Bjerg Larsen, der synes det er en god ide, at eleverne hjælper hinanden.

Skolen ringer hvis et barn udebliver fra time

Forældrerepræsentant i skolebestyrelsen, Elsebeth Aller, der har en søn i 7. klasse, mener også, at skolen er god til at tage hånd om fravær. For eksempel ringer skolen til forældrene, hvis et barn fra de mindste klasser ikke dukker op til time eller sangøvelserne.

Hun understreger også, at de årsager, der er primær grund til det relativt høje sygefravær på Sankt Annæ Gymnasiums Grundskole ikke drejer sig om dårlig trivsel blandt eleverne.

- Jeg tror, at det er farligt, hvis man læser elvernes fraværstal for forskellige skoler og konkluderer at højt fravær er udtryk for en dårlig skole med børn, der ikke har det godt. Man er nødt til at spørge på hver enkelt skole, hvad der er årsagerne og hvilke tiltag man gør lige præcis her, for at mindske fraværet.

DR sætter i de kommende dage fokus på danske skolelevers fravær. I vores interaktive grafik, kan du se fraværet for den skole og årgang du ønsker, og sammenligne det med andre årgange, skoler eller kommuner. Onsdag og torsdag kan du læse mere om årsagerne og konsekvenser af et højt fravær.