Samlet byråd vedtager politianmeldelse af Nordic Waste, men 'fronterne er trukket hårdt op'

Mandag skulle byrådspolitikerne i Randers behandle flere sager om Nordic Waste.

Nordic Waste indtog i dag dagsordenen på byrådsmødet i Randers Kommune. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Nordic Waste og den lurende miljøkatastrofe, som udspiller sig ved Ølst, var mandag på dagsordenen hos byrådspolitikerne i Randers.

Her mødtes byrådspolitikerne i Randers til det første byrådsmøde siden december, hvor miljøkatastrofen ved Nordic Waste for alvor accelererede, og hvor Randers Kommune samtidig overtog ansvaret for pladsen.

Byrådet i Randers er notorisk kendt for, at bølgerne af og til går højt, men i dag var der usædvanligt hårde bølgeskvulp blandt byrødderne.

- Jeg synes desværre, at debatten har været hård, og at fronterne er trukket hårdt op. Jeg synes faktisk, at sagen er for alvorlig til at have den karakter, som debatten har haft i dag. Det er rigtig træls, lød det fra Rosa Lykke Yde (SF) efter debatten om Nordic Waste.

Trods det kunne lokalpolitikerne dog enes om en stor medfølelse med borgerne i Ølst, hvis huse risikerer at blive begravet i jord.

Flere sager med relation til den lurende miljøkatastrofe var på dagsordenen, og her slog et enigt byråd fast, at Randers Kommune skal politianmelde Nordic Waste hurtigst muligt.

Derudover var der udpræget enighed om, at regningen for det omfattende oprydningsarbejde, der hver dag koster millioner af kroner, skal sendes til det konkursbegærede Nordic Waste og dets forsikringsselskab.

Men nogenlunde der sluttede enigheden også, og borgmester Torben Hansen (S) måtte undervejs i debatten gribe ind og understrege behovet for den gode tone.

- Jeg synes ikke, at det er klædeligt, at vi stiller spørgsmål til hinandens kognitive evne, lød det.

Det var blandt andet debatten om etableringen af en uvildig undersøgelse, der for alvor fik det til at slå gnister.

Uvildig og dybdegående undersøgelse?

Enhedslisten, SF, Velfærdslisten, Beboerlisten, Østbroen og løsgængeren Henriette Malland havde foreslået, at Randers Kommune - sammen med Miljøstyrelsen eller Miljøministeriet - igangsætter en uvildig og dybdegående undersøgelse, som kan afdække "i hvilket omfang Nordic Waste har overtrådt miljøgodkendelsen."

Et flertal af byrådsmedlemmerne - 21 mod 9 - valgte dog hurtigt at afvise behandlingen af forslaget på aftenens møde.

Afvisningen satte dog ild til debatten, hvor der på den ene side blev argumenteret for vigtigheden af, at politikerne kan træffe beslutninger på oplyst grundlag, mens der modsat blev argumenteret for, at fokus lige nu skal være på oprydningsarbejdet ved pladsen.

- Det er helt utroligt problematisk, hvis vi ikke kan drøfte sådan et forslag i byrådet. Man overvejer at lave en undersøgelse i Miljøstyrelsen og en politianmeldelse – og det er fint – men Randers Kommune er en utroligt vigtig part i den her sag. Derfor skal vi tage et samfundsansvar og få gang i en uvildig undersøgelse, argumenterede Rosa Lykke Yde (SF).

Ligeledes lød det fra Beboerlistens Bjarne Overmark:

- Vi kan ikke bare læne os tilbage og vente på, at den ikke nærmere bestemte undersøgelse fra Miljøstyrelsen bliver lavet.

Borgmester Torben Hansen havde foreslået, at beslutningen om den uvildige undersøgelse blev afvist. Det begrundede han med, at der forventes en undersøgelse foretaget af Miljøstyrelsen, og at det er politiets opgave at undersøge, om der har været tale om overtrædelser af miljøgodkendelsen.

Flere påpegede, at der er behov for at bedre overblik, og at fokus lige bør være på afværgningen af den potentielle miljøkatastrofe.

- Vi kan altid diskutere, hvordan vi kunne have undgået det her. Men nu er det sket, så vi skal kigge frem, lød det blandt andet fra Steen Bundgaard (S), der heller ikke mente, at det endnu er tid til en uvildig undersøgelse.

Fra Venstre, byrådets næststørste parti, lød det også, at der er behov for et bedre overblik, inden en uvildig undersøgelse kan komme på tale.

Redegørelse fra kommunen

Borgmester Torben Hansen (S) oplyste undervejs i debatten, at der inden for kort bliver etableret en politisk styregruppe, som skal følge sagen. Det er dog endnu uvist, hvem der skal deltage, og hvad den præcise opgave bliver.

Mandag udsendte Randers Kommune en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at der tirsdag formiddag bliver afholdt et pressemøde, hvor en redegørelse om kommunens rolle i forbindelse Nordic Waste-sagen, bliver præsenteret.

Ifølge Frank Nørgaard (DF), der også er formand for kommunens Miljø- og Teknikudvalg, er det dog ikke tilstrækkeligt.

- Det er godt nok for nu. Men man er nødt til at have vendt hver eneste sten, og der for skal vi have en tilbundsgående undersøgelse, som viser hvad kommunen og andre har gjort, der er godt og skidt, fastslog han over for DR.