Samarbejde med USA kan overskride reglerne: 'Potentielt en af de største efterretningstjeneste-skandaler i Danmark'

Reglerne skal overholdes, når Danmark udveksler oplysninger med andre lande, fortæller DR-korrespondenter.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er blevet kaldt i samråd i sagen om FE. Her ses Kastellet, som er et af de steder, FE holder til. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Det ligner, hvad der potentielt kan blive den største efterretningsskandale i nyere danmarkshistorie.

Det mener DR's retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, efter at DR har afsløret, at et særligt samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og amerikanske NSA ligger til grund for centrale dele af den voldsomme kritik mod efterretningstjenesten.

NSA står for National Security Agency og er en af de største amerikanske efterretningstjenester.

- Vi er et lille land, så vi er afhængige af, at der bliver udvekslet oplysninger den ene og den anden vej. Når det er sagt, så har Folketinget fastsat nogle grænser for, hvornår man eksempelvis må udlevere oplysninger om herboende danskere til udenlandske samarbejdspartnere. Og det er de kridtstreger, som Tilsynet med Efterretningstjenester mener, at Forsvarets Efterretningstjeneste har overtrådt.

- Det er altså det, der gør, at det her har potentiale til at blive en af de største skandaler med en efterretningstjeneste, vi har haft herhjemme i nyere tid.

Dine sms'er er næppe blevet undersøgt

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at afklare, præcist hvornår det specifikke samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA er indledt, og om det stadig eksisterer, men ifølge DR Nyheders oplysninger er der tale om et yderst værdifuldt samarbejde for Forsvarets Efterretningstjeneste.

DR Nyheder har heller ikke kunnet fastslå, om der er tale om det samme samarbejde om kabeltapning mellem USA og Danmark, som Information afdækkede i 2014.

Det har heller ikke været muligt for DR at afklare, hvorvidt det pågældende samarbejde med NSA er lovligt eller ulovligt, men indtil videre er flere nuværende og tidligere chefer fra Forsvarets Efterretningstjeneste sendt hjem på grund af sagen.

Ifølge Henrik Moltke, der er techkorrespondent i DR Nyheder, bør man generelt ikke være nervøs for, om amerikanske efterretningstjenester kigger med, når man diskuterer fodboldresultater med vennerne eller udveksler strikkeopskrifter med sin farmor.

- Vi ved ikke, hvilke oplysninger det her drejer sig om. Men det er ikke den slags, man generelt går efter, med mindre du taler med en person, som efterretningstjenesterne er ude efter, eller om du taler om noget, der er af værdi for efterretningstjenesterne.

- De har ingen interesse i at snage i almindelige menneskers kommunikation, med mindre de er blevet bedt om at finde ud af noget om det her. De har meget strikse regler for, hvad de må søge på, siger han.

Lille gruppe kender til samarbejdet

DR Nyheder erfarer fra flere uafhængige kilder, at samarbejdet mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og den amerikanske mere specifikt handler om elektronisk indhentning af store mængder rådata fra en kabeladgang, som Forsvarets Efterretningstjeneste har givet NSA adgang til.

Den pågældende type kabler bruges til alle former for digital kommunikation, herunder telefonsamtaler, internet og sms-beskeder. Dermed har den amerikanske efterretningstjeneste haft adgang til rådata, der kan have indeholdt danskeres personlige oplysninger og private kommunikation.

- Vi er et lille land, så vi er afhængige af, at der bliver udveklset oplysninger den ene og den anden vej, siger Trine Maria Ilsøe.

Ifølge tilsynet tyder noget på, at Forsvarets Efterretningstjeneste i strid med dansk lovgivning kan have videregivet oplysninger om danske statsborgere.

- Der er som sådan ikke noget i vejen med at have et samarbejde med NSA. Det har vi forhåbenligt. Det er ikke noget, der er blevet bekræftet udadtil. Det er en meget lille kernegruppe, der ved, hvem vores efterretningstjenester samarbejder med, siger Trine Maria Ilsøe.

Minister kaldt i samråd

De nye oplysninger har fået Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, til at kalde forsvarsminister Trine Bramsen (S) i samråd.

- Det her er ekstremt alvorligt, hvis det er tilfældet. Derfor har jeg straks kaldt forsvarsministeren i samråd. Det her hverken kan eller bør ties ihjel, siger hun.

Hverken ministeren eller efterretningstjenesten selv har lyst til at kommentere DR's historie.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil heller ikke forholde sig til DR's oplysninger, men hun siger, at tilsynets kritik er en "alvorlig sag".

- En anbefaling fra tilsynet (som kontrolleret efterretningstjenesterne i Danmark) er, at der igangsættes en undersøgelse. Grundlaget for den undersøgelse er regeringen ved at få tilvejebragt. Så skal den undersøgelse have lov til at gå i gang, og indtil det arbejde er afsluttet, så har jeg ikke yderligere kommentarer, siger hun.