Salg af kemikalier og maskiner har sendt direktører i fængsel: Fynsk topchef er ikke alene om at være anklaget for brud på EU's sanktioner

Dan-Bunkering-sagen er ikke den eneste i Europa, hvor anklagerne har krævet hårde straffe for brud på EU's sanktioner

Forstaden Zamalka ved den syriske hovedstad Damaskus efter et angreb med nervegassen sarin i august 2013, der dræbte hundredevis af mennesker. Tre belgiske firmaer er dømt for i årene efter at have solgt isopropanol til Syrien. Isopropanol indgår i sarin, men bruges også til fremstilling af medicin. (Foto: © STRINGER, Scanpix Denmark)

Gennem fem uger er en fynsk topdirektør mødt op i sal 10 i Retten i Odense, hvor han sidder på anklagebænken for brud på EU's sanktioner.

Bagmandspolitiet (SØIK) kræver ham idømt fængselsstraf i Dan-Bunkering-sagen, der handler om leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien.

Sanktionssager er sjældne i Danmark, men i flere andre europæiske lande er direktører fra virksomheder inden for de seneste år blevet idømt fængselsstraf for brud på EU-sanktioner.

Det viser en søgning i europæiske medier, forskningsrapporter og retsdokumenter.

I Dan-Bunkering-sagen er den administrerende direktør i ejerselskabet, Bunker Holding, Keld Demant tiltalt for at have medvirket til leverancer af jetbrændstof, der er endt i Syrien fra 2015 til 2017. Sanktionsbrud kan under særligt skærpende omstændigheder give op til fire års fængsel.

Keld Demant og de to firmaer nægter sig skyldige.

Herunder kan du læse eksempler på domme for sanktionsbrud i andre EU-lande.

Tyskland: Næsten fire års fængsel for salg af maskiner til russisk våbenfabrik

Et tysk direktør har fået næsten fire års fængsel for at sælge maskiner til den russiske våbenindustri i strid med EU's sanktioner. Her holder russiske militær sejrsparade i Moskva 9. maj 2015. (Foto: © RIA Novosti, Scanpix Denmark)

Tre år og ni måneders fængsel til en virksomhedsejer og en bøde på over 60 millioner kroner. Sådan lød straffen fra den højere landsret i Hamborg i Tyskland for at have solgt værktøjsmaskiner til en våbenproducent i Rusland.

Ifølge dommen solgte den tyske virksomhedsejer 15 maskiner fra 2015 til 2018 i strid med EU's sanktioner mod Rusland.

En medarbejder i et andet firma fik to års betinget fængsel for at have etableret kontakten til den russiske virksomhed og for hvidvask.

Den russiske kunde arbejdede for Ruslands efterretningstjeneste på at skaffe udenlandske varer til våbenindustrien. De dømte forsøgte ifølge dommen at skjule, hvem de solgte til, ved at angive et civilt firma som modtager af maskinerne og forfalske dokumenter.

I Tyskland kan brud på sanktioner give op til ti års fængsel.

Belgien: Fængsel til to direktører for eksport af kemikalier til Syrien

FN eksperter med gasmasker indsamler prøver fra et område i den syriske hovedstad Damaskus, som de syriske styrker ifølge oprørerne angreb med kemiske våben i august 2013 og dræbte over 1400 mennesker. (Foto: © STRINGER, Scanpix Denmark)

To direktører fik fængselsstraf, og tre firmaer blev idømt bøder i Belgien for at have eksporteret 168 ton af kemikaliet isopropanol til Syrien fra 2014 til 2016.

Ispropanol kan bruges til at fremstille både medicin og nervegiften sarin. Sarin er ifølge en række rapporter blevet brugt af syriske styrker mod civile i krigen i Syrien.

Det er efter EU's Syrien-sanktioner lovpligtigt at søge om eksporttilladelse for at sælge isopropanol til Syrien. Men det havde virksomhederne ikke gjort, da de eksporterede de 168 ton isopropanol.

Dommen fra Retten i Antwerpen i februar 2019, lød på fire måneders fængsel til den administrerende direktør for virksomheden AAE Chemi. En ledende medarbejder fra de to andre firmaer, Anex Customs og Danmar Logistics, fik tolv måneders fængsel. Virksomhederne fik også bøder på tilsammen over seks millioner kroner.

Eksporten af isopropanol og flere andre kemikalier blev afsløret af et belgisk magasin, Knach, og den tyske organisation Syrian Archive.

Der var ingen beviser for, at kemikalierne faktisk blev brugt af det syriske regime til kemiske våben.

Holland: Store bøder og samfundstjeneste for at eksportere gasturbiner til Iran

Et hollandsk firma blev i 2019 dømt for at have eksporteret gasturbiner til Iran i strid med sanktioner i 2008 til 2010. Her holder en tilhænger af Irans øverste leder, Ayatollah Khamenei et billede af ham under demonstration i Teheran i december 2009.(FOTO: REUTERS/Raheb Homavandi) (Foto: © RAHEB HOMAVANDI, Scanpix Denmark)

Betinget fængsel, samfundstjeneste og bøder. Sådan lød straffen i Holland mod firmaet Euroturbine BV og et datterselskab i Bahrain.

Ifølge dommen fra februar 2019 havde firmaerne eksporteret dele til gasturbiner til Iran via Bahrain i strid med EU's og Hollands eksportregler.

Retten i Limburg vurderede, at Euroturbine BV for at skjule handlerne med Iran sendte varerne gennem et datterselskab i Bahrain, der var etableret til formålet.

Det kunne i princippet have givet ubetinget fængselsstraf, fastslog dommeren, der dog valgte at tage hensyn til, at sagen havde været længe undervejs. De mistænkte havde helt tilbage i 2010 været varetægtsfængslet en måned, og handlerne var foregået fra 2008 til 2010.

Straffen blev derfor udmålt til et års betinget fængsel til den person, som retten betragtede som "den store chef", og virksomhedens direktør fik otte måneders betinget fængsel. De to samt en tredje medarbejder fik også mellem 180 og 240 timers samfundstjeneste.

I en anden hollandsk sag fik en direktør i et hollandsk firma i 2017 en dom på 20 måneders delvis betinget fængsel for ulovlig handel med Iran.

I sagerne i denne artikel er der sket overtrædelse af sanktioner, som er vedtaget af EU's udenrigsministre. Men det er op til de enkelte lande selv, hvordan de vil bedømme sanktionsovertrædelserne.

Det understreger Thomas Elholm, der er professor i strafferet ved Københavns Universitet, over for DR.

- Det er EU, der vedtager reglerne om de her sanktioner. Men EU overlader det til landene selv at bestemme, hvordan det skal straffes. Og det vil sige, at der faktisk godt kan straffes ganske forskelligt i de forskellige medlemslande, siger Thomas Elholm og tilføjer:

- Det, vi kan se, er, at der i nogle lande er givet frihedsstraf, og det kan også blive konsekvensen i Danmark.

I sagen mod Dan-Bunkering ventes der at falde dom inden jul.

Herunder kan du se hele historien om, hvordan det fynske firma er blandet ind i en sag om brændstof til bombetogter i Syrien.