Sagsbehandlere om kontanthjælpsloftet: Det er jo svært nok for os medarbejdere at forstå

I Aarhus er der stadig borgere, der henvender sig, fordi de ikke har forstået kontanthjælpsloftet - også nu, hvor det er trådt i kraft.

Zacharias Richardy (tv.) og Christa Jørgensen lægger øre til mange kontanthjælpmodtageres frustrationer, også nu hvor loftet er trådt i kraft. (Foto: © Jørgen Engelbrecht, DR)

Sagsbehandlerne Zacharias Richardy og Christa Jørgensen fra Aarhus Kommune har nok at se til for tiden.

De deler kontor i kommunens kontanthjælps-afdeling, hvor telefonerne ringer noget mere, end de plejer.

- Der har været mange flere henvendelser fra frustrerede borgere. Der har også været lidt flere, der har været kede af det. Og så har der været lidt mere skældud, fortæller Christa Jørgensen.

Grunden til de mange opkald er, at kontanthjælpsloftet er trådt i kraft. 31.127 borgere – heraf 2.077 i Aarhus – har allerede fået færre penge mellem hænderne.

Kontanthjælpsreformen blev vedtaget tilbage i marts måned. Men alligevel er der mange borgere, der først nu, hvor de får færre penge udbetalt end tidligere, har forstået alvoren.

- Det er først nu, når de ser udbetalingen, at de virkelig mærker det. Og så er det jo klart, at de begynder at henvende sig mere, siger Zacharias Richardy.

Når mange borgere først nu forstår, hvad kontanthjælpsloftet går ud på, så er det ifølge Zacharias Richardy fordi, at reglerne i sig selv er avancerede.

- Som medarbejdere bruger vi jo mega-lang tid på at finde hoved og hale i det hele. Så man forstår godt, at borgerne har deres problemer med at finde den røde tråd, siger han.

Kontanthjælpsloftet er et loft over, hvor meget man samlet kan få i kontanthjælp, boligstøtte og særlig boligstøtte. Loftets størrelse afhænger af, om man er enlig eller gift og af hvor mange børn man har.