Det er uden historisk sidestykke, at den øverste chef i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) gennem seks år, Lars Findsen, sidder varetægtsfængslet og er sigtet i en sag, der drejer sig om læk af fortrolige oplysninger.
Sådan lyder det fra blandt andet Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).
- Det er mig ubegribeligt og ufatteligt, at sådan en person og profil på nogen måde har motiv til landsforræderisk virksomhed. Det forstår jeg ikke. Det må jeg erkende, siger han.
Hans Jørgen Bonnichsen havde Lars Findsen som chef i PET i fem år fra 2002-2007, og hans udtalelser skal ses i det lys.
Han slår fast, at han ikke har nogen personlig relation til Findsen, og at de ikke har talt sammen siden.
Bonnichsen beskriver Findsen som en "blændende jurist med stor politisk tæft", og det gør kun forbløffelsen endnu større.
- Det her er en udlevelse af det værste mareridt, en chef for en efterretningstjeneste kan forestille sig. Jeg håber, at det kan blive belyst på en rigtig måde, og jeg har tillid til, at de danske domstole kan hitte hoved og hale i det hele, siger han.
Lars Findsen blev før jul anholdt og sigtet for læk af "højt klassificerede oplysninger" sammen med tre andre nuværende og tidligere medarbejdere i PET og FE.
Det kom frem, da PET den 9. december udsendte en pressemeddelelse, som vakte stor opmærksomhed.
I dag er det dog kun Lars Findsen, som fortsat sidder fængslet.
Fordi sagen kører for dobbeltlukkede døre, vides det ikke, hvad Findsen og de tre andre præcist er sigtet for.
Findsen nægter sig skyldig. Det er uvist, hvordan de tre andre forholder sig.
Uden historiske sidestykke
Det er først i dag blevet muligt for medierne at beskrive, hvem der sidder varetægtsfængslet i sagen. Det har hidtil ikke være muligt, fordi Findsen har været omfattet af et navneforbud, men det ophævede en dommer i formiddag.
Historien vil uden tvivl give dybe panderynker hos udenlandske efterretningstjenester, som Danmark samarbejder med.
- Det her svækker Danmarks sikkerhed, mener Hans Jørgen Bonnichsen.
- Hvis jeg sad som efterretningschef og var samarbejdspartner, og jeg hørte, at den allerøverste efterretningschef sad varetægtsfængslet - ja varetægtsfængslet - ville jeg sige til mig selv, at der må da være et eller andet råddent i det system. Jeg ville da være meget forsigtig med at samarbejde med det system.
Når den tidligere operative chef kigger tilbage i efterretningshistorien, har han svært ved at finde en historie, der er lige så stor som den her.
- Du finder simpelthen ikke noget, der er lige så opsigtvsækkende som det her, uanset hvor du kigger hen. Derfor er det en tragedie for alle, siger han.
'Dybt, dybt skadeligt'
Samme meldinger kommer fra Jacob Kaarsbo, der har arbejdet i FE i 16 år og har blandt andet været kvalitetschef, der kalder det "en vild historie".
- Den her sag skader jo, fordi udenlandske samarbejdspartnere bliver mere tilbageholdne med at samarbejde, og det, de vil dele med FE, bliver mindre og mere selektivt.
- Det her er bare så dybt, dybt skadeligt, siger han.
Ifølge Jacob Kaarsbo står det danske efterretningsvæsen med en kæmpe opgave med at genopbygge tilliden over for de udenlandske tjenester.
- Indkapslingen og evnen til at vise, at der ikke er tale om lækagekultur, og at det har været enkeltstående tilfælde, bliver altgørende fremadrettet.
- Der har været flere læk, og der er det supervigtigt, at tilliden mellem FE og offentligheden bliver genoprettet, siger han.
Det er uvist, hvad de sigtede medarbejdere præcis mistænkes for at have lækket og hvornår. Sagen omhandler dog ifølge DR Nyheders oplysninger læk af hemmeligstemplede oplysninger til danske medier.
Ekstra Bladet har afdækket trusselsvurderinger i FE om danske børn i syriske fangelejre.
Derudover har Berlingske haft historier om en agent for PET og FE, som blev svigtet, da han blev dømt i Spanien.
Desuden har DR og flere andre medier afdækket et samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om tapning af kabler til aflytning.