To af de tre unge svenskere, der blev anholdt i forbindelse med eksplosionerne nær den israelske ambassade nord for København, bliver her til formiddag fremstillet i grundlovsforhør.
Begge sigtes for ulovlig våbenbesiddelse. Det fortalte ledende politiinspektør i Københavns Politi, Jens Jespersen, på et pressemøde i går.
På pressemødet afgav politiinspektøren en række svar, men særligt to spørgsmål forblev ubesvarede, fortæller David Sausdal, kriminolog og lektor ved Lunds Universitet.
- Det der i særlig grad er interessant er, om man kan finde frem til, hvad intentionen, motivet har været. Hvad er årsagen til, at der er blevet kastet, efter sigende, håndgranater tæt på den israelske ambassade?
- Den anden ting er, om der er den her eventuelle kobling til de svenske bander og til det, vi har set tidligere, med de her freelance-opslag på sociale medier. Om det er endnu et eksempel på, at nogen har bestilt de her unge mennesker til at udføre det, siger David Sausdal.
DR's retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, er på bølgelængde med kriminologen og vil især holde øje med den sigtelse, som bliver læst højt.
- Det er påfaldende, at de her unge svenskere er anholdt på et tidspunkt, hvor vi har set en masse andre unge svenskere drage til Danmark og blive anholdt i forbindelse med kriminalitet begået i bandemiljøet, siger Trine Maria Ilsøe.
To af de anholdte blev onsdag middag ført ud af et tog på Københavns Hovedbanegård iført en såkaldt DNA-dragt.
Både genkendeligt og opsigtsvækkende
Det er desværre ikke første gang, at ordene unge svenskere, håndgranater og dansk jord bliver sat i sammenhæng.
Men gårsdagens hændelse skiller sig alligevel ud på sin vis, vurderer David Sausdal.
- Det, der er opsigtsvækkende, er jo, at vi umiddelbart ikke taler om et angreb på en rivaliserende bande, men tæt på en ambassade. Det er derfor, at man får den tanke, at her kunne der være et andet motiv end bandekriminalitet – for eksempel terror.
- Det er en ret betydelig forskel, understreger David Sausdal.
Tanken bakkes ifølge kriminologen op af, at der har været en stigning i eksempler på overlap mellem bandemiljøet, radikalisering og terror. Om onsdagens eksplosioner er et nyt eksempel må være op til politiets efterforskning, siger lektoren.
Volden er blevet et sprog
Uanset motiv er gårsdagens eksplosioner "endnu et utroligt trist eksempel på den forråelse og voldsparathed, der er i Sverige", forklarer David Sausdal.
- Volden er gået fra at være et middel, man anvender til at opnå en eller anden form for gevinst, til at være sit eget sprog. Noget, som folk har ret let ved. Det er noget af det mest opsigtsvækkende ved det her.
- Det virker til, at der i de her miljøer er meget, meget kort fra tanke til handling. Fra ideen om vold til udførelsen af den, siger David Sausdal.
Det vil derfor, ifølge Davis Sausdal, være naivt at tænke, at det er sidste gang, vi ser svenskere udøve vold på dansk jord.