Særligt lys giver bedre søvn og humør på plejehjem

Døgnrytmelys øger trivslen hos både ældre og personale, viser erfaringer fra plejehjem i Aarhus og København.

Beboerne på plejehjemmet sover bedre om natten, lyder en af erfaringerne. (Foto: © Klaus Bach DR Nyheder)

Lyset fra de runde, solgule lamper på de ældres værelser og på plejehjemmets gange har en lidt anden tone, end indendørslys normalt har. Og styrken er også anderledes: Der bliver skruet op og ned i takt med sollyset udenfor.

Og det at lyset ikke bare er koldt og blåt, som det ofte er på et plejehjem, men i stedet ligner det lys, der er udenfor, betyder noget for trivslen, for nattesøvnen og for døgnrytmen.

Det viser en erfaringsrapport, som Rambøll står bag, hvor beboere og personale på plejehjemmene Kastanjehusene i København og Fuglebakken i Aarhus er interviewet om det døgnrytmelys, de har testet i flere omgange.

Lamperne er udviklet af to firmaer i samarbejde med de to plejehjem for at ramme præcis de behov, plejehjemsbeboerne har.

På det københavnske plejehjem Kastanjehusene har effekten af de nye lamper været tydelig, fortæller forstander Annegerd Birk-Sørensen.

- Tit har vi haft beboere, der har været urolige om natten. Efter vi har fået det her lys, er de mindre aktive om natten, og det betyder, at deres nattesøvn er mere naturlig og bedre, siger hun.

Bedre trivsel og større appetit

I erfaringsrapporten står der blandt andet, at "beboerne oplever en mere naturlig og behagelig opvågnen", og at de oplever et "øget energi- og aktivitetsniveau", og der er eksempler på beboere, som er begyndt at spise mere og er i bedre humør.

Også personalet har glæde af lamperne, konkluderer rapporten.

For når der kommer bedre trivsel hos de gamle, bliver de mere rolige, og det giver overskud og mindre travlhed og stress hos de ansatte, forklarer Annegerd Birk-Sørensen.

Hun håber, at lamperne er kommet for at blive.

Og det er et gennemgående svar fra de plejehjem, der har testet døgnrytmelyset, fortæller projektleder for projektet i Københavns Kommune Lene Vad Jensen.

- Både beboere og personale er så glade for de lamper, at de ønsker at beholde dem, siger hun.

Udbredelse har lange udsigter

Der kan dog gå lang tid, før andre københavnske plejehjem kan få glæde af døgnrytmelys.

Realistisk set bliver det, i takt med at den eksisterende belysning skal skiftes ud, lyder meldingen fra sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns kommune Sisse Marie Welling (SF).

- Jeg tror desværre ikke, pengene er der til at skifte det hele ud på en gang. Men min ambition er, at når vi de næste par år skal bygge rigtig mange nye plejehjem i København, så skal vi have denne belysning ind, siger hun.

Den politiske førsteprioritet på ældreområdet er at skaffe nok uddannet personale, siger borgmesteren.