Sådan taler du med dit barn om bortførelsen af 13-årig pige

Mange børn og unge er bekymrede efter at have set historier om den 13-årige på sociale medier, fortæller ekspert.

Sagen om den 13-årige pige har fyldt meget både hos de traditionelle medier og på børn og unges sociale medier. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Opdatering: DR har efterfølgende fjernet pigens navn fra artikler.

Hvordan kan en 13-årig pige forsvinde en lørdag formiddag? Hvad er der sket med hende? Kan det ske for mig?

Det er nogle af de spørgsmål, børn og unge kan sidde med, efter det i går kom frem, at den 13-årige pige var blevet fundet i live efter at have været forsvundet i 27 timer.

Mens historien fyldte de traditionelle medier weekenden igennem, så mødte børn og unge den i høj grad på sociale medier, hvor især et Facebook-opslag med en efterlysning af pigen blev delt vidt og bredt.

Det fortæller Eva Fog Noer, der er digital pædagog og ekspert i børn og unges forbrug af digitale medier.

- Da hun blev fundet, lød der nærmest et kollektivt lettelsens suk fra børn og unge på sociale medier, og man kunne se, at kommentarerne ændrede sig fra stærk bekymring til lettelse.

- Men samtidig meldte der sig nye spørgsmål om, hvad der er sket, og det er den usikkerhed, der lige nu er tilbage, siger hun.

Tal med børnene om det

Ifølge Eva Fog Noer er det vigtigt, at man som forældre tager en snak med børnene, hvis de er bekymrede.

Det handler om ikke at negligere, at der er sket noget ubehageligt og underligt, men samtidig fokusere meget på, at pigen er kommet hjem igen, fortæller Eva Fog Noer.

- Hvis man har et meget ungt barn, der kun lige er startet i skole, handler det om at sige, at der er nogle mennesker, som ikke er gode, og desværre mødte hun en af dem. Det sker meget, meget sjældent, og heldigvis er hun kommet hjem igen, siger hun.

Søndag eftermiddag kunne Sydsjællands og Lolland-Falsters politi fortælle, at pigen var blevet fundet i live. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Overfor de ældre børn handler det også om at forklare, at vi ikke ved præcis, hvad der er sket, fortæller Eva Fog Noer.

- Derudover kan man sige, at en mand nu er blevet varetægtsfængslet, og at der i fremtiden vil blive taget ekstra godt vare på hende og andre børn.

'Kan det ske for mig?'

Spørgsmålet "kan det ske for mig?" fylder rigtig meget hos mange børn og unge i øjeblikket, og det kan være svært for forældre at svare på.

- Der kan man svare, at det sker næsten aldrig og blive ved med at understrege, at det er okay, at der er noget usikkerhed og uvished omkring det, siger hun.

BørneTelefonen har også fået mange opkald fra børn, der er bekymrede for, om noget lignende kan ske for dem.

Det fortæller Ida Hilario Jønsson, der er børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, til Ritzau. Selvom en sag som denne sker meget sjældent, så har børn og voksne oplevet, at det faktisk er sket, siger hun.

- Børn har i den sammenhæng brug for at vide, at de voksne passer på dem, og at der er rigtig mange mennesker, der arbejder for, at sådan noget ikke sker, og som er der for børn og passer på børn.

Vigtigt ikke at gå med det alene

Sagen om den 13-årige pige har fyldt mere på børn og unges sociale medier, end man tidligere har set, fortæller Eva Fog Noer.

- Mængden af information, hastigheden på de sociale medier og selvfølgelig hendes alder har gjort, at det er spredt på et splitsekund, siger hun.

Hvis man som barn sidder og har ondt i maven over noget, man har læst på sin telefon, så skal man ikke forsøge at gemme det, siger Eva Fog Noer.

-Det er vigtigt, at man får det ud og ikke går med det alene, for ens tanker kan løbe af med en.

- Lige nu handler det om at afstemme, hvad ens mave og følelser har behov for. Vi er vidt forskellige, og vi reagerer vidt forskelligt, og det er virkelig okay, siger hun.

Den 32-årige anholdte i sagen bliver fremstillet i grundlovsforhør hos retten i Næstved klokken 11 i dag.