Aldrig har så mange forældre boet hver for sig. Siden 2010 er tallet af enlige forsørgere med et eller to børn steget med otte procent, viser tal fra Danmarks Statistik. På årets første dag i år lå tallet på 166.905.
Og det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen for det stigende antal af eneforsørgere.
Ifølge Sundhedsstyrelsens seneste nationale sundhedsprofil er stress mere udbredt blandt enlige forsørgere end blandt folk, der lever i et parforhold.
Men hvordan bliver man en god forælder, når man ikke er to om hverdagens gøremål?
Dr.dk har spurgt professor og familieforsker, Per Schultz Jørgensen, fra Danmarks Pædagogiske Universitet.
Han giver her fem råd til, hvordan man som forælder selv kan gøre hverdagen lettere:
- •
Et godt Netværk En af de allervigtigste ting er, at du som enlig forsørger har et godt netværk i det område, du bor i. Det kan være bedsteforældre, en nabo, en ven eller en anden person. Det vigtigste er, at du kan ringe til den eller de personer, hvis det eksempelvis brænder på i forhold til at hente dit barn til tiden.
- •
Gode aftaler med arbejdspladsen Et godt forhold og gode aftaler med din arbejdsplads er altafgørende. For du kan blive forsinket, og dit barn kan blive sygt. Du kommer også ud for, at dit barn enten skal hentes og afleveres lidt tidligere eller senere end normalt, hvis børnene eksempelvis skal på udflugt. Så det er vigtigt, at din arbejdsplads er forstående.
- •
Tal med pædagogen Det er også vigtigt at have et godt forhold til dit barns daginstitution. Du skal være i kontakt med pædagogerne, der også skal kunne ringe til dig. Daginstitutionen er en del af det sikkerhedsnetværk, du som enlig forsørger skal skabe omkring dig. Det er blandt andet også gennem pædagogen, at du kan finde ud af, hvordan dit barn trives i institutionen.
- •
Mål børnehave-temperaturen Du bør holde øje med, om dit barn er glad. Glæder dit barn sig eksempelvis til at komme i børnehave? Og er det glad, når du henter det? Du kan tage temperaturen på dit barns trivsel ved at holde øje med, om barnet leger og har kammerater.
- •
Byg bro til den anden forælder Det er vigtigt, at du har en god relation til dit barns anden forælder, for at barnet også kan få det. Du kan på den måde bygge bro til den familiehalvdel, som barnet ikke længere har omkring sig hele tiden. For barnet går livssammenhængen tabt ved skilsmissen, men hvis forældre formår at bygge bro til den anden forælder, kan barnet trives lige så godt, som hvis familien stadig hang sammen.
Se familieforskeren give tre gode råd til at få en god ene-forsørger-familie: