De seneste ti måneder har der ikke manglet dårlige nyheder, og i dag ramte så endnu en.
Det første tilfælde af en mere smitsom sydafrikansk coronavariant er for første gang blevet registreret i Danmark, oplyser Statens Serum Institut.
- Det var forventet, at den ville komme før eller siden, og den var jo set i nabolandene rundt om os, siger Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed ved Københavns Universitet.
Ligesom den britiske mutation er den sydafrikanske mere smitsom, og den har fået godt greb i kontinentet, hvor den er opstået.
- Den har været medvirkende til den opblussen, vi ser i antallet af covid-19-tilfælde i Sydafrika og nabolandene. I Zambia er det nu den mest gængse variant, og vi ser den også Zimbabwe og Namibia og en vis udstrækning i Mozambique, siger Flemming Konradsen.
I Sydafrika er der registreret over 1,3 millioner smittetilfælde og 36.000 dødsfald med corona under epidemien.
Ikke en 'gamechanger'
Varianten har flere mutationer end sin engelske pendant, og det kan have betydning for modstandsdygtigheden fortæller Lars Østergaard, der er professor i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital,
- Det, der er bekymrende, er, at nogle studier viser, at de antistoffer, man allerede har lavet første gang, man var smittet, simpelthen ikke virker så godt på den nye variant, og det kan være et problem, når man skal opretholde en immunitet i samfundet, siger han.
Virusvarianten, der har fået navnet N501YV2, medfører heller ikke et alvorligere sygdomsforløb, er det konstateret.
Der er heller intet, der tyder på, at de kan stå imod en vaccine, lyder det fra blandt andet Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
- Der er ikke grund til at tro andet, end at at vaccinerne også vil have en stor effekt på de her varianter, siger Flemming Konradsen.
Han ser af samme årsag umiddelbart heller ikke virusvariantens ankomst på dansk jord som 'en gamechanger' i kampen mod corona.
- Jeg ville ikke være meget alarmeret, beroliger Flemming Konradsen.
Endnu er der ikke nogen undersøgelser, der fastslår, hvilken effekt vaccinerne har på hverken den britiske eller sydafrikanske virusvariant.
Vi gør allerede, hvad vi kan
Situationen giver til gengæld ny luft til den gamle talemåde: 'Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget'.
Nemlig at samfundet i forvejen er i alarmberedskab på grund af den britiske virusvariant, der har ramt Danmark.
- Nu har vi allerede indført restriktioner, fordi vi har en variant, der spredes, og de restriktioner, der tager højde for den engelske, er også noget, der vil tage højde for den sydafrikanske, påpeger Flemming Konradsen og fortsætter:
- Det kan godt være, at der er en gradvis sænket beskyttende effekt af vaccine, og det kan også godt være, at vi er nødt til at ændre lidt på de vacciner, vi ruller ud i de kommende år, så de bedre passer til de varianter, der er udbredt.
- Men der er ingen grund til at tro, at det vil medføre en markant ændring i de restriktioner og politikker, vi fører i Danmark, siger han.
Samme melding lyder fra Anders Fomsgaard, der er overlæge og virusforsker ved Statens Serum Institut.
- Den britiske og sydafrikanske variant minder meget om hinanden i smitsomhed, og derfor vil det være de samme tiltag, man skal bruge. Den er ikke anderledes, hvad det angår, siger han.
Der forestår nu en vigtig opgave for myndighederne og befolkningen for at forhindre den nye virusvariant i at sprede sig.
- Nu handler det om at få opsporet og inddæmmet den her nye variant på samme måde, som vi gør det med den britiske B117. Og så skal vi se, om vi generelt i samfundet kan få kontakttallet ned, så vi ikke bliver overrumplet af en eksponentiel smittekurve, siger Anders Fomsgaard.
Artiklen er opdateret med citater fra Anders Fomsgaard.