Rystede ordførere reagerer på ny DR-podcast: 'Et af det mest uhyggelige kapitler i danmarkshistorien'

Podcastserien 'Falske Minder' afslører, at et dansk adoptionsbureau var involveret i bestikkelse og handel med børn i Libanon i 1980'erne.

Efter at have hørt podcasten var flere partiers socialordførere både 'rystede' og havde 'ondt i hjertet'. Collage: Søren Winther Nørbæk. Billeder: Emil Helms, Ritzau Scanpix.

"Sygt", "skandaløst" og "absolut hjerteskærende".

Sådan beskriver socialordførere fra både højre- og venstrefløjen indholdet i en nye DR-podcastserie 'Falske Minder'.

Podcasten fortæller historien om en række adoptioner fra Libanon til Danmark i 1980', som ifølge eksperter er sket gennem bestikkelse eller "rendyrket børnehandel".

Det danske adoptionsbureau AC Børnehjælp stod for at formidle adoptionerne, og omfattende interne korrespondancer afslører ifølge eksperter, at flere spædbørn sandsynligvis er blevet handlet for penge og donationer som tørmælk eller medicinsk udstyr, før de endte som adopterede i Danmark.

Efter at have hørt podcasten er Enhedslistens socialordfører, Victoria Velasquez, rystet. Hun kalder det "et af de mest uhyggelige kapitler i danmarkshistorien".

- Det her er decideret sygt. Det er udtryk for et sygt menneskesyn, men også hvordan man har forvaltet og misbrugt sin magt. Det er et skræmmende eksempel på, hvad det er for en historie, vi har med adoption i Danmark, og hvad det er, vi har udsat de her børn og forældre for. Det er skandaløst, siger Victoria Velasquez.

'De her forældre har sørget over at miste et barn'

Den danske kvinde, Grete Buhr, havde til opgave at finde børn til adoption i Libanon som ansat af AC Børnehjælp.

DR har fået aktindsigt i brevvekslingen mellem hende og AC Børnehjælp i Danmark. Her fremgår det, at mindst 18 af de 49 børn, som Grete Buhr formidlede til Danmark i 1980erne, kom fra én bestemt jordemoder, der havde ry for at kunne "skaffe børn".

B.T. besøgte Grete Buhr i Beirut og fortalte i avisen, hvordan hun hentede børn i en lille skudhullet Honda under borgerkrigen i 1980'erne. Der er i alt kommet 63 adopterede fra Libanon til Danmark - Grete Buhr formidlede 49 af dem. Originalfotos og tekst: Erik Pedersen, B.T.

Af podcastserien 'Falske minder' fremgår det, at to af de adopteredes biologiske forældrepar tilbage i starten af 80'erne fik at vide af den pågældende jordemoder, at deres barn var dødt ved fødslen.

De to forældrepar har derfor ifølge deres egen beretning levet i den tro, at børnene ikke levede. Men som voksne har de to adopterede fundet frem til deres biologiske familier via DNA-test, og familiehistorien er blevet skrevet om.

Det er oplysninger, som gør et særligt indtryk på Dansk Folkepartis socialordfører, Mette Thiesen.

- Nogle af de her forældre har fået at vide, at deres barn er dødt. De har sørget, de har begravet det, som de troede var deres barn, og finder jo så ud af rigtig mange år efter, at man faktisk har stjålet barnet fra dem. Det er så hjerteskærende, som det næsten overhovedet kan blive, siger hun.

Historierne har også gjort indtryk på Helene Brydensholt, som er børne- og familieordfører i Alternativet.

- Man hører nogle meget personlige beretninger om nogle børn, som for at sige det lige ud, ser ud til at være blevet kidnappet og så hentet til Danmark. Og samtidigt nogle forældre i Danmark, der jo tror, at de har adopteret nogle børn under lovlige og ordentlige forhold, og så er virkeligheden det modsatte. Det er dybt rørende og dybt problematisk, siger hun.