Har en anklager ved Statsadvokaten i København på ulovlig vis forsøgt at påvirke politiagenter inden afhøring i en stor retssag om hashhandel i Pusher Street?
Har hun forsøgt at dække over det?
Kan andre anklagere eller politifolk også have handlet i strid med reglerne?
Det har den øverst ansvarlige for Statsadvokaten i København netop besluttet, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) skal undersøge.
Beslutningen vækker glæde hos en af de forsvarer, der har forsøgt at få kastet lys over, hvilken kontakt der har været mellem anklageren og de politiagenter, der skulle vidne i retten.
- Jeg har aldrig været ude for noget lignende. Det er jo helt evident, at det har været forkert, det anklagemyndigheden har gjort i vores sag, og det har man prøvet at skjule for os, siger forsvarer Bjørn Elmquist.
- Jeg er glad for, at vi nu bliver taget alvorligt.
Kræver fuld indsigt i undersøgelse
Kritikken går på, at anklageren har instrueret politiagtenter i, hvad de skulle sige i Østre Landsret, hvor retssagen kører i øjeblikket.
Et eksempel på dette blev fremlagt i retten i tirsdags, hvor en mail blev lagt frem.
"Udpeg S. (ham med hunden i Pusher Street)", skal anklageren ifølge Ritzau have skrevet til politiagenter, inden de skulle afhøres om videoer optaget i Christiania. (I mailen står den tiltaltes fulde navn, Ritzau bringer blot et forbogstav).
En anden forsvarer, Jan Schneider, kalder situationen, som sagen er endt i, for "helt vanvittig" og "uacceptabel".
Han kræver fuld indsigt i den efterforskning, Den Uafhængige Politiklagemyndighed nu går i gang med.
- Jeg vil have indsigt i Politiklagemyndighedens efterforskning og en redegørelse for, hvilke andre anklagere der undersøges, siger forsvarer Jan Schneider.
- Og så vil jeg have udleveret alt, hvad der foreløbigt foreligger, idet det er klart, at meget materiale ikke er udleveret til os endnu, tilføjer han.
Forsvarere har fået fejlagtige oplysninger
Jan Schneider kritiserer Statsadvokaten for ikke at have oplyst, hvad der præcist er foregået, og hvem der er ansvarlig.
- I vores sag har der været en korrespondance med vidner, som ikke burde havde fundet sted, og der er udleveret fejlagtige oplysninger til forsvarerne og landsretten, da forsvarerne beder om at få belyst kontakten til vidnerne, siger Jan Schneider.
Den pågældende anklager, der er under mistanke for embedsmisbrug, blev taget af sagen i starten af ugen.
Samtidig har hendes chef, vicestatsadvokat Anders Riisager, beklaget i retten, at der er blevet fremlagt fejlagtige oplysninger. Han har også tilkendegivet, at der er blevet stillet spørgsmål til politiagenterne, som anklagemyndigheden ikke burde have stillet.
Det fremgår af en aktindsigt i retsbogen, som DR Nyheder er i besiddelse af.
Danmarks største hashsag
- •
Mellem 150 og 200 adresser blev ransaget, og 80 mennesker blev anholdt, da politiet en morgen i marts 2014 gennemførte den såkaldte Operation Nordlys om hashhandel i Pusher Street på Christiania.
- •
Anholdelsesaktionen er den største af sin slags herhjemme nogensinde.
- •
Anholdelserne skete, efter at politiet i månedsvis systematisk havde overvåget salget fra hashboderne.
- •
78 personer blev varetægtsfængslet og senere tiltalt for at have solgt mellem 40 og 750 kg. hash.
- •
De tiltalte var mellem 21 og 63 år gamle.
- •
Fordi der var så mange tiltalte, blev sagen delt op i syv sager - seks sager forbeholdt sælgere og en sag forbeholdt leverandører.
- •
83 personer blev dømt ved byretten i sagerne vedrørende hashsalg. Den udmålte straf var i alt 219 år og 9 måneder, og der blev konfiskeret 43.416.075 kroner. Selve grundlaget for dommene var handel med 12,5 tons hash.
- •
I leverandørsagen blev syv personer ved byretten idømt 32,5 års fængsel. Hovedmanden fik syv års fængsel.
- •
Ifølge anklagemyndigheden var den oprindelige bagmand top-rockeren fra HA Michael Brokside, som begik selvmord i fængslet efter at være blevet anholdt i sagen.
- •
Flere af sagerne er anket til landsretten, og i en af sagerne har Højesteret stadfæstet landsrettens dom.
- •
Kilde: DR.DK og Københavns Politi