Om seks måneder skal der ikke længere være midlertidig grænsekontrol i fem lande, der er medlem af Schengen-samarbejdet.
Sådan lyder det i dag fra EU’s kommissær for immigration, Dimitris Avramopoulos, der i stedet opfordrer til, at man i fremtiden udfører regelmæssige politikontroller i grænseområder og helt generelt har et stærkt politisamarbejde mellem de forskellige lande i Schengen-samarbejdet.
Det betyder blandt andet, at Danmark ifølge EU-Kommissionen skal udfase grænsekontrollen mod Tyskland det kommende halve år.
Ifølge DR Nyheders EU-korrespondent, Ole Ryborg, er det et klart signal fra kommissionen om, at man igen er ved at få styr på flygtningekrisen, der for alvor brød ud i sommeren 2015.
- Det, kommissæren siger, er, at hvis udviklingen omkring flygtningeproblematikken fortsætter på samme positive måde de næste seks måneder, så vil medlemslandene ikke kunne få forlænget den midlertidige grænsekontrol, siger Ole Ryborg.
Den danske integrationsminister, Inger Støjberg (V) har tidligere i dag udtalt til Ritzau, at hun ikke forventer, at Danmark kommer til at afskaffe grænsekontrollen foreløbigt.
- Hvis Støjberg og regeringen ønsker at fortsætte med grænsekontrollen i mere end de kommende seks måneder, så er det op til Støjberg at overbevise kommissionen om, at det er nødvendigt, siger Ole Ryborg.
Ikke juridisk gældende
Ole Ryborg fortæller, at der er konsensus blandt regerings- og statschefer i EU om, at situationen i Schengen bliver normaliseret.
- De har selv sagt, at målet er at få Schengen til at fungere normalt igen, og det er bare det, som kommissionen følger op på nu og siger, at det kommer til at ske om senest seks måneder, siger Ole Ryborg og fortsætter:
- Men det er ikke mere juridisk gældende end, at hvis der kommer en ny flygtningekrise i løbet af sommeren, der kommer ud af kontrol, så er der intet, der forhindrer, at kommissionen tillader en ny forlængelse.
Hvis vi i Danmark, om seks måneder siger, at vi ikke ønsker at afskaffe grænsekontrollen, selv om EU-Kommissionen ikke vil lade os forlænge, hvad kan det så have af konsekvenser?
- Så vil der komme en diskussion og en forhandling. Men så længe Danmark er den del af Schengen, så forventer de andre medlemslande, at Danmark følger de samme regler. Vi kan godt få permanent grænsekontrol, men så må vi melde os ud af Schengen, siger EU-korrespondent Ole Ryborg.