Når Storbritannien forlader EU, frygter danske fiskere for deres indkomstgrundlag.
Storbritannien har nemlig formelt mulighed for at stoppe fiskere fra Danmark og andre EU-lande i at fiske i britiske farvande. Men en sådan beslutning kan også risikere at få negative konsekvenser for britisk fiskeri.
- Når det handler om fiskeri, vil vi tale om de emner, der er direkte forbundne. Vores adgang til britiske farvande og deres adgang til vores marked, sagde EU's Brexit-forhandler Michel Barnier ombord på fiskekutteren Meilsø, da han i dag besøgte fiskere i Thyborøn.
- Han gjorde det helt klart, at der kommer til at være en forhandling i forhold til EU-fiskeres adgang til at fiske i britiske farvande og så de britiske fiskeres adgang til at sælge deres produkter på EU´s indre marked, siger DR's korrespondent Ole Ryborg.
I dag eksporterer Storbritannien fisk og skaldyr til de 27 EU-lande for mere end 7.5 milliarder kroner om året. Det er blandt andet laks opdrættet i Skotland og skaldyr som for eksempel krabber, som britiske fiskere fanger mange af.
EU kan pålægge told
Hvis Storbritannien vil lukke danske og andre fiskere ude fra britisk farvand, så har EU mulighed for at sige til Storbritannien, at der vil blive pålagt told på fisk og skaldyr fra Storbritannien. Det vil gøre det sværere for eksempelvis skotsk laks at konkurrere med norsk laks fremover.
Så hvis der er en politisk vilje til det blandt de tilbageværende 27 EU-lande, så har EU mulighed for at lægge pres på Storbritannien i forhold til at sikre EU-fiskere adgang til britiske farvande fremover.
- Hvis man skal tro Michel Barnier fra dagens møde, så er han som EU´s Brexit-forhandler parat til at udsætte Storbritannien for sådan et pres. Men han kan naturligvis kun gøre det i forhandlingerne, hvis han får opbakning fra de 27 EU-lande til at indtage en sådan forhandlingsposition, siger Ole Ryborg.
På det punkt bliver det ifølge Ryborg statsminister Lars Løkke Rasmussen og den danske regering, som skal være med til at give Barnier mandat til at være barsk i forhandlingerne med Storbritannien på fiskeområdet.