Alt var sådan set gået efter planen, da 31-årige Julie Cordes sidste år fødte sin datter på Rigshospitalet. Så hun havde ingen bange anelser, da det et par timer efter hendes første fødsel pludselig var tid til at komme i tøjet.
- Der var ikke plads, og personalet opfordrede os kraftigt til at tage hjem. Så det gjorde vi. Jeg var i god form, og fødslen var gået ok, så jeg forestillede mig egentlig ikke, at jeg havde brug for hjælp. Men man kan jo ikke mærke sig selv i sådan en overvældende situation. For jeg havde jo brug for hjælp, fortæller Julie Cordes.
Det var først dagen efter, at det gik op for hende. Lille nyfødte Rosa havde problemer med at amme og græd, fordi hun ikke fik nok at spise, fortalte jordemoderen, da hun kom forbi på det hjemmebesøg, som blev tilbudt i stedet for overnatning.
- Jeg kunne godt mærke, at der var et eller andet galt, men jeg havde jo aldrig prøvet det før. Hun fortalte mig, hvad jeg skulle gøre, og så gik hun igen. Men det var slet ikke nok til at få det til at lykkes, der skal altså mere end en times besøg til, og det er jo vigtigt, at det fungerer fra starten, siger Julie Cordes.
Baby blev ved med at tabe sig
På dag to, tre og fire henvendte parret sig selv til Rigshospitalet for at få hjælp, for amningen fungerede stadig ikke, og hver gang de henvendte sig til den ambulante afdeling, var der en ny jordemoder, som gav råd på en ny måde.
- Jeg følte en utrolig frustration og fortvivlelse over, at jeg ikke anede, hvad der var hoved og hale. Det meste af tiden var vi på jagt efter en fagperson eller alene hjemme uden nogen at spørge, og Rosa blev ved med at tabe sig. Vi kunne ikke overskue at navigere i den jungle selv, siger Julie Cordes.
Men til sidst kunne det være nok. Rosa havde tabt 12 procent af sin vægt. De følte, at de havde brug for sammenhængende hjælp.
Gavmild mormor fandt en løsning
Parret valgte til sidst at skrive sig ind på et privat barselshotel og betale regningen for et døgn med tryghed og vejledning fra en jordemoder.
En overnatning koster 6.000 kroner, og oven i det kom opfølgningsbesøg til yderligere 6.000 kroner.
- Min mormor var så ked af, at vi fik en dårlig start på familielivet, at hun tilbød at betale. Og hun havde jo ret. Vi var så pressede, at vi slet ikke kunne nyde, at vi var blevet forældre.
At være på barselshotellet et døgn gav en meget tiltrængt tryghed og en slags ny start. Det gav følelsen af et sammenhængende forløb, hvor man var på nogens radar.
Godt hvis alle får ret til at blive
På Rigshospitalet er barselshotellet lukket, og flere andre hospitaler havde planer om at følge trop. Men nu går det den modsatte vej.
Regeringen meldte i dag ud, at det i fremtiden skal være en ret for alle førstegangsfødende at være indlagt i 48 timer efter fødslen. Der er bred opbakning, for Socialdemokratiet har tidligere foreslået det samme.
- Jeg synes, det er det helt rigtige, at nye forældre får sådan en garanti. Jeg kan simpelthen ikke se fornuften i at sende nye familier hjem med det samme i stedet for at give dem den tryghed, siger Julie Cordes.
Hun mener, at det også vil kunne spare en masse opfølgning, hvis nye familier får den rette vejledning de første døgn.
- I vores tilfælde tror jeg, at det endte med at være dyrere for samfundet, for vi fik brug for virkelig mange besøg fra sundhedsplejersker i flere måneder efter. Samtidig giver det en kritisk ulighed i vores samfund, for det er ikke alle, der har en mormor, som kan sponsorere, siger hun.
I dag er Rosa ni måneder og er sund og rask.