I hver femte af landets kommuner har rockergrupperne eller nogle af landets mange bandegrupperinger slået sig ned i boligkvarterer.
Det viser en kortlægning, som DR Nyheder har lavet.
Og i de områder kan det være forbundet med både frygt og irritation for borgere, fordi det altså betyder at rockerne og banderne holder til uden for deres hoveddør.
Sådan lyder det fra både eksperter, kommuner og lokale beboere, som DR Nyheder har talt med.
- I sidste ende kan almindelige mennesker risikere at blive fanget i krydsilden, og det har vi jo set eksempler på, siger Christian Klement, der er forsker i rockerkulturen på Københavns Universitet.
Praktisk at være inde i byen
Han mener, at der er en klar grund til, at rockerne holder til inde i byerne. For det er praktisk for dem at være tæt på borgerne, siger han.
- I byerne er der et langt større marked for rockernes kriminalitet som hashhandel, og derfor er det mere attraktivt for dem at være inde i byerne, forklarer han og fortsætter:
- Det at være rocker indebærer også, at man tager på motorcykelture typisk ud på landet, men historisk set er rockerkulturen opstået i byerne.
Rockerne har også en interesse i at være der, hvor der sker noget, siger han.
- De kan godt lide at være tæt på byerne, fordi der er mere gang i den, og det er en meget stor del af det at være i rockersubkulturen, siger han.
Ikke en ny tendens
Hos politiet understreger Michael Ask, chef for Det Nationale Efterforskningscenter, at rockerne ikke nødvendigvis går efter at slå sig ned i boligområderne.
- Det er vores vurdering, at rockerne går efter tilpas store lokaler, hvor de har plads til deres motorcykler og til at have en bar. For dem er det ikke afgørende, at det er i et boligområde, siger han.
Han forklarer, at banderne i modsætning til rockerne næsten altid er at finde i beboelsesområder.
- De har som regel ikke et klubhus, men har måske mere et værested eller et klublokale. Og hele deres grund til at eksistere er, at de er vokset op i samme område og samme bydel. Derfor færdes de i de områder, forklarer Michael Ask.
Problemet ligger hos kommunerne
Flere af landets kommuner indrømmer over for DR Nyheder, at de har et problem med rocker- og bandetilstedeværelsen.
Mindst halvdelen af de kommuner, hvor bander og rockere holder til i boligområder, mener nemlig ikke, at lovgivningen indeholder tilstrækkelige muligheder for at smide banderne ud, hvis de skaber problemer.
Se DR's retskorrespondent Claus Buhr forklare, hvad banderne laver ude i boligområderne i videoen i toppen af artiklen.
Dr.dk sætter i denne uge fokus på, hvordan det påvirker borgerne i de områder, hvor banderne og rockerne bor. Hvis du har oplevet noget, du gerne vil fortælle om, er du meget velkommen til at skrive til os på bander@dr.dk.