Anden bølge af coronapandemien er for alvor skyllet ind over Danmark i løbet af efteråret.
Men risikoen for at dø af en covid-19-infektion er markant mindre nu end i foråret, hvor pandemien meldte sin ankomst.
Dødeligheden er alene på Hvidovre Hospital faldet med næsten 70 procent. Og hospitaler i Aarhus og Odense melder også om lavere dødsrater blandt indlagte med covid-19, skriver Politiken.
DR Nyheder har spurgt en række eksperter om, hvad det kan skyldes. Alle tager forbehold for, at det ikke er muligt at konkludere, præcis hvad der forårsager faldet. De peger dog på flere mulige forklaringer på, hvad der har ændret sig siden foråret.
Professor Lars Østergaard - Vi passer bedre på vores ældre
Professor og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, mener, at flere faktorer kan spille ind på den faldende dødelighed hos covid-19 patienter.
Men at man ikke kan sige, at det lige præcis er én ting, der er skyld i det markante fald.
Han peger på, at vi er blevet bedre til at passe på vores ældre.
- Generelt er de patienter, der er indlagt med covid-19, yngre end i foråret. Det kan skyldes, at vi er blevet bedre til at passe på de ældre. Så den patientgruppe, der er indlagt nu, har større chance for at overleve covid-19, end den gruppe der var indlagt i foråret.
Lars Østergaard mener også, at danskernes øgede opmærksomhed på sygdom kan have indflydelse.
- Der er formentlig større opmærksomhed på symptomer og sygdomstilstand. Det kan være med til, at folk med symptomer kontakter lægen hurtigere. Så flere er blevet indlagt tidligere i sygdomsforløbet.
Ledende overlæge Claus Lund - Vi har fået bedre behandlingsmuligheder
I sommer blev remdesivir og dexamethason godkendt som midler til at behandle covid-19-patienter med.
Selvom WHO sidenhen har advaret mod brugen af remdesivir, er lægemidlerne, ifølge ledende overlæge på anæstesi- og intensiv afdeling på Hvidovre Hospital, Claus Lund, alligevel en af de store forskelle fra foråret til i dag.
- Steroiderne dexamethason har gjort, at vi har vundet tid på patienter med covid-19. Det har måske dæmpet det, hvad end det måtte være, som coronavirus giver nede i lungerne. Det har givet os bedre behandlingsmuligheder i i al almindelighed.
Dog påpeger Claus Lund også, at man ikke konkret kan forklare, hvorfor dødstallet er faldet så markant.
- Færre er blevet rigtig syge. Også selvom smittetallene er stigende. Hvad der er sket, ved vi ikke noget om. Og hvorfor dødstallet er faldet, er ikke ligetil at forklare.
Professor Christian Wejse - Sundhedsvæsenet har fået mere erfaring i behandlingen af covid-19
En af de ting infektionsmediciner og lektor i Global Sundhed ved Aarhus Universitet, Christian Wejse, mener har forandret sig siden foråret, er behandlernes erfaring.
- Vi er blevet bedre til at håndtere covid-19-patienter. Det er ikke længere en ny sygdom. Så vi har fået en vis erfaring og rutine i vores behandling. For eksempel er vi blevet bedre til at håndtere folk med et stort iltbehov og vurdere, hvornår de skal i respirator.
Christian Wejse er enig med Lars Østergaard i, at covid-19-patientgruppen i efteråret måske kan være en forklaring.
- Vi er formentlig lykkedes med at holde de sårbare beskyttede. Derfor har gennemsnitsalderen i efteråret været meget lavere. Det betyder noget for dødeligheden, siger Christian Wejse.