Efter at de to grønlandske bygder Nuugaatsiaq og Illorsuit blev ramt af en tsunami i juni, skal Arktisk Kommando nu hjælpe det grønlandske selvstyre med at indsamle personlige ejendele, som stadig befinder sig i omkring 80 huse i området.
Det er blandt andet inspektionsskibet Vædderen, tre personer fra Beredskabsstyrelsen samt et Challenger-fly fra Luftgruppe Vest, der skal deltage i oprydningsarbejdet, og det er en aktion, som de berørte borgere ser meget frem til, fortæller Sivso Dorph, fungerende administrerende direktør i Qaasuitup Kommune.
- Jeg tror, at det vil betyde rigtig meget for deres håb om en ny fremtid, at de kan få deres ting igen. Nu skal de opbygge et nyt liv nye steder, siger Sivso Dorph.
Han fortæller også, at Arktisk Kommando bliver udstyret med en liste over ejendele, som de berørte borgere gerne vil have udleveret, og at det særligt er ejendele som geværer og nationaldragter, indbyggerne har efterspurgt at få hentet.
- Nu har der været gudstjenester for de omkomne efter tsunamien, og de efterladte ville gerne have haft deres nationaldragter på. Det har ikke kunnet lade sig gøre, fordi vi ikke har kunnet skaffe dem før nu, siger Sivso Dorph.
Stadig fare for fjeldskred og tsunami
Efter tsunamien ramte de to bygder i juni måned, blev samtlige indbyggere evakueret. På grund af den meget høje risiko for nye fjeldskred, som kan udløse flere flodbølger, har de ikke fået lov til at vende tilbage til deres hjem og hente deres ejendele.
Ifølge Sivso Dorph befinder flere af borgernes hunde sig dog stadig i bygderne. Politiet har stået for fodringen, men nu er arbejdet overflyttet til kommunen, og hundene vil også bliver flyttet under aktionen, der ifølge ham formentlig vil tage en dag.
- Der er kæmpestor fare for, at fjeldet falder sammen, ligesom der er fare for, at ti meter høje bølger vil ramme bygden. Det er en fare, vi hele tiden må være opmærksomme på, så bjærgningsarbejderne kan flygte, hvis fjeldet skulle falde sammen, siger Sivso Dorph.
Hvis der kommer et nyt jordskred, har man nemlig kun mellem otte og 12 minutter til at komme i sikkerhed.
Håber stadig på at vende hjem
Ifølge Sivso Dorph ønsker nogle beboere fra bygderne at vende tilbage til deres huse, mens andre ønsker at blive genhuset andre steder. Det skal kommunen nu se på.
I første omgang sender grønlænderne dog en tak til det danske Forsvarsministerium.
- Vi er meget taknemmelige over for Arktisk Kommando. De skaber tryghed, også i forhold til den overvågning, de har haft omkring fjeldet, siger Sivso Dorph.