Rigspolitichefen: Vi kunne have gjort det bedre

Politichefen er dog tilfreds med indsatsen i forbindelse med terrorangrebet i København.

Et billede taget ud for synagogen i Krystalgade i København, hvor en dansk jøde blev dræbt under terrorangrebet i februar.

Det er en "meget åben og ærlig" redegørelse om terrorangrebet i København, som Rigspolitiet har afleveret til justitsministeren, og som i dag er blevet offentliggjort.

Det siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, der samlet set er "godt tilfreds med den indsats, der er gjort."

- Der er ting, som kunne have været gjort bedre, men samlet set synes jeg, at det er foregået på en ordentlig og tilfredsstillende måde, siger rigspolitichefen.

Så nu går et arbejde i gang med at sikre, at politiet er bedre forberedt, hvis et lignende angreb skulle ramme igen.

Rigspolitichefen understreger, at politiets koncepter "har virket rigtig godt i årene indtil nu", og at man har afværget mange angreb.

- Den uvarslede hændelse, der skete i februar i København, er en type hændelse, hvor man har at gøre med en gerningsmand, som er parat til at miste sit liv, og som optræder på en måde, som man godt kan øve sig på, men når politifolkene pludselig står i situationen, så er det en kæmpe stor udfordring, siger han.

Ikke mere militariserede

Det er dog ikke noget, der giver anledning til at bevæbne politiet yderligere, mener rigspolitichefen.

- Vi skal ikke være anderledes bevæbnede og mere militariserede, end det er nødvendigt. Vi skal holde fast i et politi, som er tillidsvækkende, dialogsøgende, og som har befolkningens tillid, siger han.

Også Thorkild Fogde, politidirektør i Københavns Politi, erkender, at ikke alt forløb, som det kunne have gjort under terrorangrebet.

Det er således blevet kritiseret, at den faste politibevogtning ved synagogen blev etableret for sent, da den først var på plads klokken 19.22 den 14. februar, hvor den jødiske konfirmationsfest var gået i gang klokken 19.

PET bad om den ekstra bevogtning klokken 18.42.

- Det er klart, når man har et arrangement, der vurderes som sikkerhedstruet, så skal bevogtningen selvfølgelig være fuldstændig på plads senest ved arrangementets start og ikke først 22 minutter efter. Så det er en fejl og et læringspunkt i det her forløb, at det gik for langsomt, siger Thorkild Fogde.

Rigspolitiet har i sin redegørelse fremlagt en række såkaldte læringspunkter, der skal bruges til at styrke myndighedernes indsats fremover.