Rettet: Datatilsyn politianmelder Waterfront

Datatilsynet har bedt Københavns politi undersøge sagen, hvor lobbyfirmaet Waterfront sendte følsomme og intime oplysninger om journalisten Lars Abild til DSB.

På onsdag offentliggør DSB den længe ventede advokatredegørelse om statsbanernes kontroversielle samarbejde med PR-bureauet Waterfront.

Men allerede inden offentliggørelsen får samarbejdet nu tilsyneladende konsekvenser.

Datatilsynet har nemlig bedt Københavns politi undersøge, om Waterfront overtrådte Persondataloven, da de udvekslede følsomme helbredsoplysninger om freelancejournalisten Lars Abild. Det erfarer DR Nyheder.

Abild tager stærk medicin

I en mail fra august 2012 skriver Waterfronts direktør Lars Poulsen til DSBs underdirektør Peder Nedergaard:

"Abild lider af svær epilepsi og er afhængig af stærk medicin. Sygdommen betyder, at han ikke kan passe et almindeligt job med faste arbejdstider, og det har gjort ham bitter".

Lars Abild oplyser til DR Nyheder, at han ganske rigtigt har epilepsi, men at Lars Poulsen stærkt overdriver sygdommens betydning.

- Det er fuldstændig vanvittigt, det jeg kan læse, og det har meget lidt med virkeligheden at gøre, siger Lars Abild.

DSB bryder også Persondataloven

Det er åbenlyst ulovligt at viderebringe følsomme og intime helbredsoplysninger om en person - men det er også ulovligt for DSB at modtage dem.

- DSB har som modtager af disse oplysninger også overtrådt Persondataloven, fordi DSB har pligt til at fortælle Lars Abild, at man har modtaget disse oplysninger - og det har DSB ikke gjort, siger professor i persondataret ved Københavns Universitet, Peter Blume til DR Nyheder.

DSB har suspenderet underdirektør Peder Nedergaard fra sit arbejde imens statsbanernes samarbejde med Waterfront undersøges.

Abild overvejer erstatningssag

Lars Abild har i første omgang bedt DSB om at få en undskyldning - det har han endnu ikke fået.

- Jeg synes, DSB er forpligtet til at give mig en erstatning, men det må de selv overveje. Hvis DSB ikke gør det, vil jeg overveje selv at føre en erstatningssag mod dem, siger Lars Abild.

Hverken DSB eller Waterfronts direktør Lars Poulsen vil udtale sig om sagen til DR Nyheder.

Redegørelse om kontroversielt samarbejde

Waterfrontskandalen begyndte at rulle, da DR Nyheder i januar afslørede, at DSB - ifølge Waterfronts direktør Lars Poulsen - har betalt lobbyfirmaet for at ansætte den DSB-kritiske journalist Lars Abild, så han ikke fik tid til at skrive negativt om DSB.

DR afslørede også, at Waterfront - på DSBs vegne - indsamlede såkaldte "efterretninger" om en stribe folketingspolitikere - herunder DSBs egen ejer, Transportministeren.

Og så fortalte vi om udleveringen af følsomme helbredsoplysninger om Lars Abild.

Sagen vakte betydeligt politisk røre og medførte, at DSB bad advokatfirmaet Bruun Hjejle lave en tilbundsgående redegørelse om det kontroversielle samarbejde.

Og den redegørelse offentliggøres altså på onsdag den 4. april.

--------------------------------

Rettelse 2. april 2013:

I den oprindelige historie fra TV AVISEN fremgik det, at Datatilsynet har bedt Københavns politi undersøge både lobbyfirmaet Waterfront og DSB.

Datatilsynet meddeler i dag den 2. april, at det på nuværende tidspunkt kun er Waterfront, der er meldt til politiet. Vi har derfor fjernet sammenkædningen af Københavns Politi og DSB fra denne artikel.