Retsordførere reagerer, efter brødrepar fik peberspray under anholdelse: 'Det ser voldsomt ud'

Flere ordførere mener, at man skal undersøge i hvilke situationer, at politiet bruger peberspray.

Den ene bror, Hefkr Ibrahim, bliver under konfrontationen med politiet påført peberspray. (Foto: © Caroline Clante DR Nyheder)

En videosekvens af to brødre, der får peberspray under en anholdelse, har vakt undren blandt flere politikere på Christiansborg.

Optagelserne er en del af en netop udkommet DR dokumentar “Forfulgt af politiet?”, der omhandler en syrisk familie fra Vejle og deres gentagne konfrontationer med politiet, og som DR har vist flere retspolitikere uddrag af før dokumentarens premiere.

På videoen, som er optaget af familiemedlemmer til de to brødre - Artesh Ibrahim og Hefkr Ibrahim - den 8. november 2021, kan man se en gruppe betjente ankomme til familiens ejendom i Vejle.

I forbindelse med betjentenes tilstedeværelse kommer der en konfrontation mellem de to brødre og betjentene, hvilket fører til, at de to brødre på et tidspunkt bliver holdt fast, formentligt i forbindelse med en anholdelse.

Det er her, at betjente sprøjter peberspray i ansigtet på de to brødre.

- Jeg synes, at det ser meget voldsomt ud. Jeg synes, det er meget alvorligt, lyder det fra Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

- Politiet har peberspray til yderst farlige situationer, og i situationer, hvor de selv bliver udsat for fare. Nu kender jeg ikke denne sag indgående, men ud fra de billeder, som jeg har set, så ser det meget alvorligt ud, siger hun.

Den samme opfattelse har SF's retsordfører, Karina Lorentzen, der også understreger, at hun ikke har det fulde billede.

- Men det virker en smule overdrevet at bruge peberspray på en, som allerede ligger ned, og som ikke umiddelbart er farlig.

Se det fulde klip fra dokumentaren her

DR Nyheder kan ikke sige, hvad der er gået forud for filmoptagelserne den 8. november 2021.

De to brødre bliver dog senere ved en retssag frifundet for vold mod politiets betjente i forbindelse med anholdelsen. Retten i Kolding konkluderede desuden, at politiets tilstedeværelse på familiens ejendom var uberettiget.

Retten kalder politiets ageren for en "ulovlig tjenestehandling". En afgørelse som Sydøstjyllands Politi oplyser, at de har taget til efterretning.

Rosa Lund fra Enhedslisten mener, at bodycams på politiet ville kunne give større retsikkerhed hos både borgere og betjente, når der opstår konfrontationer. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Bør kunne løses verbalt

Også Radikale Venstres retsordfører, Zenia Stampe, har set optagelserne med de to brødre.

- Jeg synes, at politiet burde have handlet anderledes og forsøgt at løse situationen verbalt, siger hun.

- Jeg har stor tillid til politiet, men det her område med peberspray har man talt meget om. Det bliver nogle gange brugt til at løse en situation, som burde kunne løses på anden vis.

Venstres retsordfører, Preben Bang, er dog ikke enig med sine oppositionskolleger, når han ser videoen.

- Jeg kender ikke sagens omstændigheder. Men der er en familie, der har sat et helt tv-hold op både indvendigt og udvendigt. Der er noget helt underligt over denne her episode.

- Jeg forstår godt, at politiet måske kan komme til at reagere for hårdt i denne her situation.

- Jeg tænker, at det er godt, at jeg ikke er politibetjent under de her omstændigheder.

Der skal kigges på brugen af peberspray

Både SF, Enhedslisten og Radikale Venstre mener, at man bør kigge på, hvordan og i hvilke situationer politiet bruger peberspray.

Det sker også, efter at en 43-årig mand for nogle uger siden blev stoppet og anholdt ved Christiania. Her benyttede politiet ligeledes peberspray i forbindelse med anholdelsen, som også blev filmet.

- Jeg tror tit, at politiet står i svære situationer, hvor de skal tænke hurtigt. Jeg synes, at vi skal være meget opmærksomme på, hvordan magtmidler bruges, og peberspray kan give sundhedsmæssige udfordringer, og derfor skal det ikke bruges mere end højst nødvendigt, lyder det fra SF's Karina Lorentzen.

- Jeg kan se, at det er meget lang tid siden, at vi har kigget på reglerne omkring politiets brug af peberspray, og det ikke er evalueret, og det synes jeg måske kunne være hensigtsmæssigt.

Episoden ved Christiania fra midten af september.

Rosa Lund mener, at det ville være klogt, at rammerne omkring brugen af peberspray blev defineret klarere.

- Der skal også være plads til den enkelte betjents politimæssige faglighed. Og den balance skal vi ramme. Men jeg synes, at alt tyder på, at lige præcis ved brugen af peberspray, der er de for løse.

- Jeg synes, at den her episode, som I viser mig, bekræfter, at der er brug for kropskameraer til betjente. Både for borgernes sikkerhed, men også for betjentenes egen.

Regeringspartiet Venstre mener dog ikke, at reglerne skal defineres klarere.

- Jeg mener, at reglerne er, som de skal være. Der skal efterlades et skøn til de betjente, som kommer ud på vanskelige opgaver. Vi kan ikke udgive et leksikon.

- Jeg synes, at politiet må efterlades med et meget stort skøn. De er ude på nogle meget vanskelige opgaver, og der er det politiets opgave at skønne hvilke magtmidler, der skal bruges, lyder det fra Preben Bang Henriksen (V) (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Betjente sigtet efterfølgende

Brødrenes advokat har efter episoden den 8. november 2021 klaget over betjentene. Familiens advokat Claus Bonnez mener, at betjentene har udsat brødrene for grov vold.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er to betjente efter Den Uafhængige Politiklagemyndigheds (DUP) efterforskning af episoden blevet sigtet for vold.

Anklagemyndigheden bekræfter desuden over for DR Nyheder, at Statsadvokaten har modtaget sagen sidste år, og at DUP igen undersøger det.

- Det er en kompliceret sag, som siden har været under løbende behandling hos både Statsadvokaten og Politiklagemyndigheden, der for tiden foretager supplerende efterforskning, som vi af hensyn til sagens opklaring og forfølgning ikke kan give flere oplysninger om, oplyser de i et skriftligt svar.

Det er derfor uvist, hvilke dele af episoden, som de to betjente er sigtet for.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed ønsker ikke at stille op til interview eller bekræfte, om der er sigtelser i sagen.

Det oplyser de i et skriftligt svar:

- Politiklagemyndigheden kan oplyse, at den omtalte sag er under efterforskning i Politiklagemyndigheden. Vi forventer, at efterforskningen er afsluttet inden for to måneder.

- Derefter vil sagen overgå til statsadvokaten med henblik på afgørelse af tiltalespørgsmålet. Eftersom sagen er under efterforskning, har vi ikke yderligere oplysninger, herunder heller ikke om eventuelle sigtelser.

Sydøstjyllands Politi oplyser til DR, at de politiansatte nægter sig skyldige.

Efter dokumentarens offentliggørelse har politiet stillet op til interview. Her ønsker de ikke at udtale sig konkret i sagen fra den 8. november 2021.

- Der er nogle, der behandler de sager, og det skal de have ro til. Og alt efter, hvordan udfaldet det bliver, så retter vi ind efter det, siger chefpolitiinspektør i kredsen, Brian Fussing.

I dokumentaren kommer det frem, at familien gentagne gange har klaget over deres møder med Sydøstjyllands Politi.

Flere af disse klager har Den Uafhængige Politiklagemyndighed undersøgt, og de har ikke fundet grund til at udtale kritik i de afgjorte sager.

Forfulgt af politiet?