Der er stor usikkerhed om dødsårsagen i ubådssagen, hvor Peter Madsen er tiltalt for at have dræbt den svenske journalist Kim Wall i ubåden Nautilus.
Det står klart, efter at en retsmediciner i dag har afgivet en flere timer lang vidneforklaring.
I anklageskriftet står der, at Kim Wall kan være dræbt ved halsoverskæring eller kvælning, selvom dødsårsagen er ukendt.
Og efter dagens afhøring gælder denne uvished stadig.
Luftveje har måske været blokeret
Retsmedicineren fortalte, at man ved obduktionen har fundet tegn på, at Kim Walls luftveje har været blokeret - måske med en genstand eller ved pres på halsen.
- Det, vi tænker, kan være forgået, er, at luftvejene helt eller delvist har været lukket af, sagde retsmedicineren.
Anklager Jakob Buch-Jepsen ville vide, om Peter Madsens forklaring om, at Kim Wall døde som følge af en ulykke med udstødningsgasser i ubåden, kunne være sand.
Det afviste retsmedicineren i første omgang.
I en erklæring fra retsmedicinerne står der, at de fund, man gjorde på Kim Walls lunger, næppe forekommer på grund af mangel på ilt i indåndingen, eller fordi man har indåndet gasser.
Der er heller ikke tegn på liget, der viser, at Kim Wall har været udsat for kraftig varme.
Det ville ellers - ifølge tekniske rapporter - have været konsekvensen ved den ulykke med udstødningsgasser, Peter Madsen har fortalt om.
- Der ville have været anden- til tredjegradsforbrændinger på kroppen, og det har vi ikke vist. Der ville også være varmeskader i luftvejene, sagde retsmedicineren.
Hun har haft ansvaret for obduktionen af Kim Walls ligdele, som politiet fandt med uger og måneders mellemrum i 2017.
Dødsårsag er altid forbundet med usikkerhed
Da forsvarer Betina Hald Engmark senere spurgte, om Kim Wall kunne være død af udstødningsgasser, som Peter Madsen har forklaret siden 14. oktober, lød svaret, at det var umuligt at fastslå.
Kan det være en mulig dødsårsag så?, spurgte Betina Hald Engmark.
- Det kan det godt, sagde retsmedicineren.
Senere lød det også, at Kim Wall kunne være død ved halsoverskæring, da der også er fundet flere snitsår i hoved og på halsen.
- Det må skønnes, at snitlæsioner på både venstre og højre side af halsen kan have relevans til en dødsårsag, sagde retsmedicineren.
Vurderingen af dødsårsagen har blandt andet været svær, fordi liget har ligget længe i vand og har været delvist rådnet, sagde hun.
- Vi vil meget sjældent kunne fastslå, at en dødsårsag er 100 procent sandsynlig. Der kan være nogle omstændigheder, som man ikke har været vidende om. Derfor er der altid en grad af sandsynlighed ind over vores vurderinger, lød det fra retsmedicineren.
Adskillige snit i underlivet og på kroppen
Både anklager Jakob Buch-Jepsen og forsvarer Betina Hald Engmark brugte lang tid på at udspørge retsmedicineren om de over 30 snit- og stiksår, der er fundet på Kim Walls torso samt de sår, der er fundet på halsen, hovedet, ben og arme.
Flere skitser af liget blev vist frem i retten, og hvert sår har et tal - et sted på torsoen stod der 38.
Også billeder fra obduktionen blev vist for domsmandsretten og den drabstiltalte Peter Madsen, men ikke for tilhørere og presse, da der ifølge anklageren er tale om voldsomme billeder.
Nogle sår er formentlig påført Kim Wall omkring dødens indtræden eller lige efter dødens indtræden, fortalte retsmedicineren fortalt i dag.
Kan de her læsioner været påført i live?
- Det kan være i forbindelse med, at døden er i færd med at indtræffe, sagde retsmedicineren, men understregede, at også dette har været svært at fastslå.
Flere snit- og stiksår er først påført Kim Wall efter dødens indtræden, slår undersøgelserne fast.
I sin vidneafhøring fortalte retsmedicineren, at de adskillige snit- og stiksår, som er fundet i underlivet på Kim Wall, kan være påført med forskellige spidse redskaber.
Uoverestemmmelse mellem forklaring og fund
I retten har Peter Madsen tidligere fortalt, at Kim Wall døde i ubåden omkring midnat natten mellem den 10. og 11. august sidste år.
Samtidig har Peter Madsen fortalt, at han først parterede liget omkring klokken syv næste morgen, og at liget på det tidspunkt ikke havde blødt.
Retsmedicineren vurderede i dag, at nogle af stik- og snitlæsionerne må være påført liget tættere på dødstidspunktet.
- Vi mener, at læsionerne ved kønsorganerne må være påført tættere på det tidspunkt, døden indtræder, sagde retsmedicineren.
I sager, hvor et lig er fundet i vand, er sårlæsioner mere utydelige.
- Det kan i sidste ende vanskeliggøre en påvisning af dødsårsagen, sagde hun.