Retsanalytiker om retsmøde i sag mod 32-årig: 'Politiet må tro meget på sine beviser i Emilie Meng-sag'

Den 32-årige mand er udover drabet på Emilie Meng i 2016 sigtet for et overfald på en 15-årig pige i Sorø og for overgreb og frihedsberøvelse af en 13-årig pige.

Ti dage efter anholdelsen af den 32-årige mand i forbindelse med bortførelsen af en 13-årig pige, sigtede politiet ham for drabet på Emilie Meng. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Meget tyder på, at politiet er kommet et skridt videre i efterforskningen af sagen mod en 32-årig mand, der blandt andet er sigtet for frihedsberøvelse, voldtægt og drab på den 17-årige Emilie Meng tilbage i 2016.

Det vurderer DR's retsanalytiker, Louise Dalsgaard, efter at anklagemyndigheden har ønsket, at det grundlag, som den 32-årige lige nu sidder fængslet på, bliver udvidet.

Senere i dag holder Retten i Næstved retsmøde herom.

- Politiet må tro meget på sine beviser i Emilie Meng-sag, når man vælger at vise dem frem for retten.

- På den måde viser politiet de kort, man har på hånden, over for en dommer, der så skal vurdere, om mistanken mod den 32-årige er begrundet.

Den 32-årige sidder i øjeblikket varetægtsfængslet, fordi han er mistænkt for at have frihedsberøvet en 13-årig pige fra Kirkerup i over et døgn og have udsat hende for seksuelle overgreb.

Louise Dalsgaard er retsanalytiker i DR Nyheder. (Arkivfoto)

Efter anholdelsen blev den 32-årige udover Emilie Meng-sagen også sigtet for at have overfaldet en 15-årige pige i Sorø og truet hende med kniv i november 2022.

- Havde politiet tvivlet på beviserne i de to nye sager, kunne man fortsætte efterforskningen uden at blotlægge indholdet for retten, fordi den 32-årige allerede sidder fængslet på beviserne i sagen om den bortførte 13-årige pige.

- Det sender et signal til ofre og de pårørende i sagerne og til offentligheden om, at politiet viser sin hånd og siger, at man tror på, at man har fat i den rigtige, siger Louise Dalsgaard.

Den 32-årige mand har indtil videre nægtet sig skyldig i anklagerne mod ham. Han erkender dog delvist forholdet omkring den 13-årige pige fra Kirkerup.

- Derfor skal vi også huske på, at selvom politiet mener, at der er en særlig mistanke mod den 32-årige, så er han ikke tiltalt for drabet på Emilie Meng - og han er heller ikke dømt endnu.

- Men når politiet har en rimelig grund til at mistænke den 32-årige, er der pligt til at sigte ham, så han også kan få de rettigheder, som man som sigtet har krav på, siger Louise Dalsgaard.

Det er for eksempel adgang til en forsvarer og til at se politiets rapporter.

En sigtelse betyder ikke nødvendigvis, at der vil komme en retssag. Længere henne i forløbet vil anklagemyndigheden vurdere, om beviserne er stærke nok til, at der kan rejses tiltale. Hvis der kan det, vil en retssag gå i gang efterfølgende.

Sagen om Emilie Meng er blevet en af de mest omtalte drabssager i Danmark, fordi den har været uopklaret siden juli 2016.

Her forsvandt hun på vej hjem fra en bytur.

Et halvt år senere blev hun fundet død i en sø ved Regnemarks Bakke mere end 60 kilometer fra Korsør Station, hvor hun sidst blev set i live.

Emilie Meng blev fundet dræbt et halvt år, efter hun forsvandt. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix Denmark)

Sigtelse giver nye muligheder

Ifølge Louise Dalsgaard har anholdelsen af den 32-årig mand i sagen fra Kirkerup givet politiet fornyet mulighed for at kigge på, om han også kunne sættes i forbindelse med andre forbrydelser.

Politiet har nemlig adgang til flere efterforskningsskridt, når han er sigtet i en anden alvorlig straffesag.

- Det betyder, at politiet for eksempel har kunnet undersøge hans person og hans færden mere end tidligere, hvor han frivilligt blev afhørt og afgav DNA i Emilie Meng-efterforskningen, fortæller Louise Dalsgaard.

Den 32-årige afgav ifølge politiet DNA sammen med mere end 1.400 andre i efterforskningen, da han på tidspunktet, hvor Emilie Meng forsvandt, ejede en Hyundai i30.

Men politiet har tidligere været ude og sige, at de DNA-spor, man havde, ikke kunne holdes op mod de traditionelle referenceprøver i DNA-registret.

- Vi ved, at politiet allerede har haft et samarbejde med DNA-specialister inden for retsgenetik, og at de hurtigt ville benytte det til igen at undersøge den 32-åriges DNA med andre metoder. Svaret herfra kan allerede være kommet, siger Louise Dalsgaard.

Politiet kan have gjort spændende fund

Politiet har siden anholdelsen af den 32-årige mand holdt kortene tæt ind til kroppen.

Det er dog kommet frem, at politiet har beslaglagt den 32-åriges tidligere bil i Slovakiet for at kunne undersøge den for tekniske spor.

- Derudover ved vi, at politiet kort efter anholdelsen af den 32-årige ransagede hans bopæl i Korsør. Her kan man også have gjort interessante fund, som kan spille en afgørende rolle for sagen, siger Louise Dalsgaard.

- Det kan være både fund af forskellige genstande på bopælen, som vil kunne koble den 32-årige til sagerne, men også elektroniske spor som for eksempel telefonhistorik og søgninger på nettet, der kan kortlægge hans handlinger omkring tidspunkterne for Emilie Mengs forsvinden og overfaldet i Sorø.

Det er klokken 15.30, at den sigtede skal stilles foran en dommer, som skal tage stilling til den efterforskning, som politiet har lavet indtil videre.

- Men uanset resultatet af retsmødet i dag, så vil politiets efterforskning fortsætte, fordi det fortsat kun er en måned siden, at politiet fik en hovedmistænkt i den alvorlige drabssag fra 2016. Der vil derfor fortsat være et stort arbejde forude, siger Louise Dalsgaard.