Retsanalytiker om påsatte bilbrande: Politiet forsøger at dysse det ned

Mens svenske bilejere bliver mere og mere nervøse, er der stadig intet kendt motiv til bølgen af bilbrande.

- Det, der gør folk særligt nervøse, er, at det ikke bare er et særligt boligområde, det er sket, siger Mette Mayli Albæk. (© DR Nyheder)

En decideret bølge af påsatte bilbrande har plaget Sverige i de seneste måneder, og ildspåsættelserne tærer på nerverne hos bilejere i Malmø, fortæller DR Nyheders retsanalytiker Mette Mayli Albæk, som er taget over sundet.

- Folk, der har fået brændt deres biler af, har fortalt os i dag, at de begynder at tænke over, om det er nogen i deres omgangskreds, der vil dem noget ondt, siger hun.

Ifølge Mette Mayli Albæk er tilfældigheden, hvormed brandene breder sig i og omkring de svenske storbyer, med til skubbe yderligere til den voksende utryghed.

- Det, der gør folk særligt nervøse, er, at det ikke bare er et særligt boligområde, det er sket i. Det er sket flere forskellige steder igennem lang tid nu. Det kan være uden for et supermarked eller på en meget nysselig villavej, hvor der holder pæne biler, siger hun.

Politi er ikke kommet med motiv

Selvom der ifølge SVT siden 1. juni har været udrykning til næsten 300 bilbrande i Malmö, Göteborg og Stockholm, så tager politiet det ganske roligt, situationen taget i betragtning, fortæller Mette Mayli Albæk.

- Det er en lidt sjov situation heroppe, for politiet forsøger faktisk at dysse det ned. De siger: tag det lige roligt, så slemt er det da heller ikke. Men det er bare ikke den følelse, folk har. De tager det ganske seriøst og begynder at parkere deres biler forskellige steder, siger hun.

Politiet har heller ikke endnu kommet med et muligt motiv til brandene, men der går mange spekulationer blandt beboere.

- Det er lidt svært at se et eventuelt motiv, fordi det sker så forskellige steder. Det kan jo egentlig være en pyroman, men folk begynder at spekulere i motiver - blandt andet i indvandrerbander, siger hun.