Rekordmange flyver i år på efterårsferie: 'Flertallet af danskerne har aldrig rigtig haft flyskam'

En kølig og våd juli fik flere danske til at købe flyrejser sydpå, siger Spies Rejser. Forsker ærgrer sig over udviklingen.

Masser af danskere vil i de næste dage lette fra Københavns Lufthavn med kurs mod sol og varme. Klimaet er ikke den afgørende faktor, når vi skal vælge rejseform, siger seniorforsker. (arkivfoto) (Foto: © Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix)

Selvom det er skidt for klimaet, tøver danskerne ikke med at gribe boardingpasset i efterårsferien.

Rekordmange vil i disse dage rejse på ferie med fly.

Det er meldingen fra blandt andre rejseselskabet Spies, der i løbet af de næste dage sender lidt over 11.000 danskere afsted.

Det er 1.000 flere end normalt, og Spies melder om stort set udsolgt på deres charterafgange.

- Vi slår rekord i antallet af danskere, vi sender afsted til sol og varme i år, siger kommunikationschef i Spies Rejser Sofie Folden Lund.

Hos rejseselskabet TUI lyder meldingen, at man har solgt 30 procent flere rejser til efterårsferien, og der er tæt på udsolgt på charterafgangene.

I Københavns Lufthavn forventer man 100.000 flere passagerer i efterårsferien i forhold til sidste år.

Fredag den 11. oktober er den største rejsedag, hvor omkring 108.000 passagerer forventes at rejse gennem lufthavnen.

'Tager du flyet, har du opbrugt din CO2-kvote'

Men udviklingen er "ærgerlig", mener Lars Kjerulf Petersen, seniorforsker i miljøsociologi på Aarhus Universitet.

- Der er rigtig mange gode, fede måder at rejse på, som ikke involverer fly. Og fly er altså en af de allermest CO2-tunge ting, man kan gøre som enkeltperson. Tager du flyet, så har du opbrugt årets CO2-kvote, siger han.

Han konkluderer, at selv om et flertal af befolkningen er bekymrede for menneskeskabte klimaforandringer, er det ikke det vigtigste hensyn, når vi skal på ferie.

- Flertallet af danskerne har aldrig rigtig haft flyskam, og de har det endnu mindre nu, siger Lars Kjerulf Petersen, seniorforsker i miljøsociologi på Aarhus Universitet.

På et punkt er der alligevel godt nyt for de klimabekymrede, lyder meldingen fra Københavns Lufthavn. For selvom flere passagerer kommer afsted, er det på færre men større fly.

Regn og kulde i juli fik folk til at booke

Hos Spies Rejser mærker man, at det i højere grad er vejret, der afgør om danskerne bestiller en charterrejse sydpå.

- Vi havde en mildest talt sløj juli måned med regn og kulde, og der kunne vi faktisk se, at der begyndte danskerne allerede at booke efterårs- og vinterferier, fortæller kommunikationschef Sofie Folden Lund.

Hun kalder det et "klassisk mønster".

- Hvis man ikke nåede at komme afsted i sommeren og endte i et sommerhus i regn og kulde, så vil man gerne sikre sig i hvert fald at kunne komme afsted til efterår og vinter, siger hun.

Kommunikationschef Sofie Folden Lund fra Spies Rejser fortæller om danskernes rejselyst:

Spies: Ikke efterspørgsel på togrejser til Mallorca

Kommunikationschef Sofie Folden Lund fra Spies Rejser betragter det ikke som "realistisk at tro, at vi holder op med at flyve".

- Mange af de destinationer, man gerne vil ned til, ligger på øer. Man kan selvfølgelig godt tage til eksempelvis Mallorca med tog, men det kommer til at tage omkring 30 timer. Og det er der bare heller ikke rigtig efterspørgsel på, siger hun.

I stedet fokuserer rejseselskabet på at mindske sit klimaaftryk ved at reducere og omstille hotellernes energiforbrug til vedvarende energi.

Rejseselskabet er også ved at udskifte alle sine fly til nye, der udleder mindre CO2 per passager.

Analytiker: Vi vil bruge penge på oplevelser

Ifølge Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker i Sydbank, skyldes det rekordhøje antal flyrejsende, at vi stadig oplever en "ketchup-effekt" af "opsparet rejsetrang efter coronapandemien".

Og efter lønstigninger til mange lønmodtagere, en aftagende inflation og ro om renterne føler danskerne sig trygge til at veksle opsparingen til oplevelser.

- Vi har flere penge mellem hænderne, end vi havde sidste år, og de bliver brugt. I øjeblikket er det ikke fladskærme og gamingkonsoller, vi bruger pengene på. Det er rejser, siger han.