Regning for oprydning ved alvorligt jordskred risikerer at ende hos kommune

Det er endnu uvist, om Nordic Waste vil tage økonomisk ansvar for jordskred.

Jordrensningsvirksomheden Nordic Waste vil ikke udtale sig om det økonomiske ansvar i sagen om et jordskred, der kan ende med en miljøkatastrofe. (© Kristian Pedersen/DR Østjylland)

Hvem kommer til at betale for det omfattende arbejde, der lige nu er i fuld gang ved virksomheden Nordic Waste på grund af et alvorligt jordskred?

Det spørgsmål stiller rigtig mange borgere og politikere sig i øjeblikket.

Men svaret blafrer stadig i vinden, selvom jordskredet kom ud af kontrol i midten af december og nu er i fare for at forårsage skade på den nærliggende Alling Å, der munder ud i Randers Fjord.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har varslet to påbud til Nordic Waste, der med kort frist skal stille en markant, økonomisk garanti for, at virksomheden har penge til oprydningsarbejdet.

Senere i dag mødes miljøministeren med Folketingets miljøordførere for at orientere dem om påbuddene og status for arbejdet ved Nordic Waste.

Se en overflyvning af området ved Nordic Waste herunder:

Trods gentagne henvendelser til Nordic Waste vil virksomheden foreløbig ikke forholde sig til påbuddene. De skriver i en mail til DR:

- Nu afventer vi at se selve påbuddene. Før det er sket, har vi ikke yderligere kommentarer, lyder det.

Miljøministeren har fastholdt, at det er Nordic Waste, der er "skadevolderen", og at det ifølge miljøskadeloven er forureneren, der betaler.

Det er udgangspunktet i en sag af denne type, som er ganske sjælden, forklarer Jacob Schall Holberg, der er advokat og partner i firmaet Bech-Bruun med speciale i miljøret.

- Miljøskadeloven medfører en handlepligt til at søge at forhindre skaden, og der er en økonomisk pligt til at afholde omkostningerne til det, siger han.

Kan Nordic Waste stille sikkerhed?

Derfor forsøger miljømyndighederne nu med påbuddene at få en klar tilkendegivelse fra Nordic Waste om, at de vil påtage sig det økonomiske ansvar i sagen, selvom de har trukket sig og overladt oprydningsarbejdet til Randers Kommune med støtte fra Miljøstyrelsen.

De økonomiske forhold i Nordic Waste er fortsat uklare. Det er kommet frem, at jordrensningsvirksomheden har en forsikring, men om den dækker omfattende skade på miljø, står hen i det uvisse.

Det bliver derfor helt afgørende, hvordan Nordic Waste forholder sig til påbuddene, vurderer Jacob Schall Holberg.

- Hvis der kan stilles en sikkerhed, og der er forsikringer i spil, så er det ligegyldigt, om selskabet går konkurs senere hen, siger han:

- Problemstillingen er selvfølgelig, at hvis der ikke kan stilles en sikkerhed, og forsikringen ikke dækker, så må man udføre arbejdet for selskabets regning og søge pengene betalt på anden vis, som enhver anden kreditor. Og så er risikoen konkurs, siger Jacob Schall Holberg.

I den situation kan Randers Kommune risikere at stå med regningen, lyder det.

- Hvis et selskab ikke er stabilt, så kan man ende med at stå med regningen selv, siger Jacob Schall Holberg.

Rigmand er tavs

Det er mangemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen, der ejer Nordic Waste gennem seks forskellige andre firmaer. Han har indtil videre forholdt sig tavs om sit ansvar i sagen om jordskredet.

Går Nordic Waste ikke med til at påtage sig det fulde økonomiske ansvar efter oprydningsarbejdet, ender det formentlig med et retsligt efterspil, vurderer Stine Kalsmose Jakobsen, der er miljøadvokat og bestyrelsesmedlem i Danske Miljøadvokater.

- Hvis Nordic Waste kun accepterer at betale omkostningerne delvist eller helt afviser ansvaret, vil der komme et efterspil, fordi Randers Kommune jo afholder væsentlige omkostninger lige nu og kigger ind i fremtidige oprensningsomkostninger, siger hun.

Torben Østergaard-Nielsen er mangemilliardær. Presset på ham vokser i de her dage. (© USTC)

Og går Nordic Waste konkurs, så vil regningen komme til at hænge på Randers Kommune og i sidste ende skatteborgerne, vurderer Stine Kalsmose Jakobsen.

- Så er der ikke nogen til at betale. Så kommer det offentlige til at betale for omkostningen, siger hun og påpeger, at det også kan komme i spil, at staten træder til.

Enhedslistens miljøordfører, Søren Egge Rasmussen, kan godt være bekymret for, at Nordic Waste kan finde på at løbe fra regningen.

- Det er ikke tillidsvækkende, når de laver et exit, som de har gjort, siger han.

Det har ikke været muligt at få indblik i, hvad regningen for arbejdet ved Nordic Waste lige nu er på, og hvor stor den i sidste ende forventes at blive.

Randers-borgmester Torben Hansen (S) har dog udtalt til DR, at der er tale om "mange millioner kroner", og at han mener, at Nordic Waste skal betale dem alle tilbage.

Nordic Wastes årsrapport for 2023 viser, at virksomheden havde en egenkapital på 16,5 millioner kroner.

Å er beskyttet - foreløbig

Vandprøver fra Alling Å viser, at det foreløbig er lykkedes Randers Kommune at afværge en kraftig forurening med tungmetaller i åen.

De første vandprøver i området er taget 20. december 2023, og her var der forhøjede koncentrationer af særligt tungmetaller efter jordskredet fra Nordic Waste.

Men i målingerne, som er taget efter - den 23., 26. og 29. december - er der et fald i koncentrationen af tungmetaller.

- Derfor er hovedkonklusionen, at det er lykkedes at beskytte Alling Å indtil videre, skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

Orienteringsmødet i Folketinget ventes at begynde fredag klokken 12.