Op til 640 borgere i Region Syddanmark kan potentielt set have fået forkerte svar i en screening for tarmkræft.
Fejlen skyldes, at prøvesættet kan være blevet pakket forkert hos leverandøren Stålfors, der havde et nedbrud på en pakkemaskine den 2. oktober. Derfor blev sættene til afføringsprøver med påklistret navn og cpr-numre pakket manuelt i svarkuverter den dag. Det skriver TV2.
Efterfølgende har flere borgere henvendt sig til Region Syddanmark, fordi de har fået svar på en anden persons kræftscreening. Og det er en meget alvorlig fejl, siger Dorte Crüger, sygehusdirektør ved Sygehus Lillebælt, til DR Nyheder.
- Det er jo helt forfærdeligt, hvis der er folk, der bliver betrygget i, at de ikke fejler noget, men måske gør det, mens andre får at vide, at de er i risiko og får at vide, at de skal komme ind til yderligere prøver, siger hun og fortsætter:
- Så det er en rigtig alvorlig fejl, og vi har stoppet udsendelse af svar i alle regioner.
Berørte kontaktes
Region Syddanmark er i samarbejde med Strålfors i gang med at få redegjort, hvordan fejlen er opstået, og hvem der er berørt af den.
- Dem, der er blevet berørt af den her fejlpakning får besked, og det bliver håndteret, siger regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose.
Sygehusdirektør Dorte Crüger anbefaler personer, der har fået tilsendt et sæt til afføringsprøven, er opmærksom på, at det er det rigtige navn og cpr-nummer, der er på prøvesættet. Hvis det ikke er det, skal man ringe på det nummer, der står i brevet.
- Dem, der har sendt prøver ind i løbet af sensommeren, og som afventer at få svar eller har fået svar, kan godt afvente, at de bliver kontakt med henblik på, om der skal tages en ny prøve, siger Dorte Crüger.
Hun tilføjer, at regionen på nuværende tidspunkt har identificeret en lang række af de personer, der kan være berørt af fejlen.
- I løbet af de næste dage ved vi, hvem vi skal have fat i, og hvem der kan være del af en usikker sending, siger hun.
Leverandør for flere regioner
Strålfors er også leverandør for de fire andre regioner. Samtlige regioner har bedt Strålfors undersøge, om der er fejl i deres udsendte breve.
Og i Region Syddanmark ser man også alvorligt på nedbruddet.
- Det er vores ansvar, at det ikke skal ske igen, og derfor er vi meget grundige med at få beskrevet, i hvilke tilfælde fejlen er sket, og hvordan vi kan forebygge, at sådan en fejl sker igen, siger Stephanie Lose.
Regionen har derfor bedt Strålfors om en redegørelse for, hvordan fejlen er opstået, og hvordan man vil forhindre, at den slags fejl sker igen.
- Det får den konsekvens, at der skal en meget klar plan til for at sikre, at det ikke sker igen.
- Det skal sikres, at der sker en langt bedre kontrol, så der ikke kun er en, der holder øje med, at det bliver gjort rigtigt, men at der er flere, der dobbelttjekker, at det bliver gjort rigtigt. Og så forsøger man at formindske de her antal tilfælde, hvor der overhovedet er manuel håndtering ind over, siger Stephanie Lose.