Region Syddanmark stillede i 2013 en overlæge fra Svendborg Sygehus til rådighed for at vejlede og støtte en fynsk psykiater, der i årevis havde været i søgelyset for at give forkert behandling. Men regionen vidste på det tidspunkt ikke, at Sundhedsstyrelsen havde mistanke om, at et hovedtraume hos psykiateren kunne være årsagen til fejlbehandlingerne.
Det siger formanden for Region Syddanmarks sundhedssamordningsudvalg, Bo Libergren fra Venstre.
- Embedslægeinstitutionen mente ikke, der var grundlag for at tage autorisationen eller skride hårdere ind mod psykiateren, men bad os om at bidrage ved at supervisere psykiateren, siger Bo Libergren.
Efter DR Nyheders historier om den fynske psykiater, har Sundhedsstyrelsen lørdag valgt midlertidigt at suspendere hans autorisation. Det sker på baggrund af et skriftligt svar, som den fynske psykiater har givet på anklagerne om fejlbehandling.
Støtteforløb uden virkning
Ifølge Bo Libergren bliver regionen i processen ikke gjort bekendt med embedslægernes bekymring for at psykiaterens hovedtraume, der stammer fra et fald fra et stillads i 2002, spillede en rolle i fejlbehandlingerne.
- Det, vi finder ud af, er at behandlingskvaliteten er under standard, og det vil vi selvfølgelig gerne hjælpe med at gøre noget ved, siger Bo Libergren.
Allerede efter to støttesamtaler med psykiateren fortæller overlægen dog om vanskeligheder med at supervisere og siger, ifølge embedslægens notat, at "vi her på Sydfyn ikke skal have en ny sag som den nordjyske!".
Det er en henvisning til sagen om psykiateren Arne Mejlhede, som i årevis fejlbehandlede patienter i Nordjylland, selvom sundhedsstyrelsen blev advaret mod ham.
Få måneder senere lyder overlægens melding, at han overordnet set ikke mener, der er sket fremskridt, og forløbet opgives.
Hul i lovgivningen
Udvalgsformanden Bo Libergren fra Region Syddanmark mener, der er et hul i lovgivningen i forhold til have styr på læger, der har privat praksis, og hvor den faglige kvalitet er dårlig, men ikke så dårlig, at Sundhedsstyrelsen mener, den kan gribe ind.
- Hvis en læge på et sygehus ligger på kanten af, at Sundhedsstyrelsen kan skride ind, så vil ledelsen jo tage stilling til, om lægen kan blive ved med at være ansat eller om han måske kun skal lave bestemte typer arbejde. Den mulighed er der ikke i forhold til praktiserende læger, der jo er deres egen chef, siger Bo Libergren.
- Der er simpelthen et hul i vores system i og med, at der ikke er noget system til at tage hånd om den situation, hvor en læge i egen praksis er under standard, men hvor Sundhedsstyrelsen ikke vil gribe ind, mener Bo Libergren.
Patienter kan søge hjælp
Hvis der er patienter, der er utrygge ved, om de har fået en forkert behandling efter omtalen af sagen med den fynske psykiater, opfordrer Bo Libergren dem til at tage kontakt til Region Syddanmark, f.eks. til patientvejlederne.
Derudover overvejer regionen, om der skal gøres mere for dem, der har været patienter hos den omtalte psykiater.
- Vi overvejer, om vi skal kontakte patienterne og sørge for at få dem tilset en ekstra gang, siger Bo Libergren.
Du kan læse mere om denne sag, sagen om den hjerneskadede psykiater og sagen om den nordjyske psykiater Arne Mejlhede på vores temaside her. Og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk