Regeringen vil lade arbejdspladser kræve coronapas, og erhvervslivet tager imod forslaget med kyshånd

1. november udløb den lov, der gjorde det muligt at stille krav om gyldigt coronapas på arbejdspladsen.

Både Dansk Industri og Dansk Erhverv ser gerne, at virksomhederne får lov til at stille krav om et gyldigt coronapas fra deres medarbejdere. (Foto: © DR grafik)

Fremover skal du muligvis fremvise et coronapas, der viser, at du enten er vaccineret, immun eller nytestet, når du stempler ind på job. Det åbner fungerende beskæftigelsesminister, Mattias Tesfaye, i hvert fald for.

- Jeg synes, at det er meget relevant at se på, om vi skal kunne kræve af hinanden, at man fremviser et coronapas for at kunne komme på arbejde, siger han.

Mattias Tesfaye registrerer allerede nu et ønske fra erhvervslivet om at kunne kræve et coronapas fra deres medarbejdere med lovgivningen i ryggen.

- Hvis der er nogle virksomheder, der mener, at det her er nødvendigt, så synes vi, at det er helt rimeligt, at man viser et gyldigt coronapas for at komme på arbejde. Det betyder ikke, at man skal lade sig vaccinere, men det betyder, at man skal lade sig teste, hvis man ikke er vaccineret.

Men er det her også en måde at presse de sidste, der endnu ikke er blevet vaccinerede, til at lade sig vaccinere?

- Der er ikke vaccinetvang i Danmark, men jeg vil gerne gentage statsministerens store opfordring til at lade sig vaccinere, siger Mattias Tesfaye.

Han fortæller samtidig, at kravet nu skal diskuteres med både virksomheder, fagbevægelser og Folketingets partier. Allerede på fredag er arbejdsmarkedets parter indkaldt til forhandlinger om sagen i Beskæftigelsesministeriet.

Erhvervslivet giver stor opbakning til paskrav

Hos erhvervslivet er man meget positiv over for tanken om at give virksomheder lov til at kræve et gyldigt coronapas.

- Det skal være trygt at gå på arbejde, og derfor foreslår vi, at arbejdsgiverne får en mulighed for at tjekke, om de ansatte har et gyldigt coronapas, siger underdirektør hos Dansk Industri Kim Haggren.

Han beretter også om konflikter mellem vaccinerede og ikke-vaccinerede på flere arbejdspladser. Noget, han håber, at man kan imødegå med et krav om gyldigt coronapas.

- Vi oplever allerede nu, at der er en diskussion mellem medarbejdere, der er vaccinerede, og dem, der ikke er, så lad os nu få et sæt regler, der er ens for alle, siger Kim Haggren.

Også hos Dansk Erhverv er direktør Morten Langager klar med opbakning til kravet.

- Vi skal for alt i verden undgå, at vi skal lukke ned igen, og derfor synes vi, at det vil være på sin plads, hvis virksomhederne kan kræve coronapas af deres ansatte, siger han.

Dansk Industri og underdirektør Kim Haggren er meget tilfredse med udsigten til at få muligheden for at kræve gyldigt coronapas af landets ansatte. (Foto: © Hans Soendergaard, HANS SOENDERGAARD)

Skal man have lov til at blive testet i arbejdstiden, hvis man ikke er vaccineret?

- Det er en diskussion, vi tager med arbejdsgiverne, og som man også tager fra arbejdsplads til arbejdsplads, siger Morten Langager.

Vi har muligvis også en influenzaepidemi på vej, vil I også stille jer bag et krav om, at alle ansatte skal lade sig vaccinere mod influenza eller skal kunne bevise, at de ikke er smittede?

- Det har vi ikke nogen planer om. Coronavirus en særlig institution, og det kan have meget, meget stor betydning for vores samfund, hvis vi lukker ned igen. Det er der jo ikke den samme risiko for med en influenza.

'Vi bliver testet i vildskab'

Hos HMK Bilcon i Gistrup hamres, bankes og skrues der på de lastbiler, virksomheden arbejder med. Der hamres og bankes dog lidt mindre end normalt, da flere at firmaets medarbejdere er hjemme med covid-19.

Direktør Peter Jensby har lige nu flere medarbejdere hjemme med covid-19. Han så derfor gerne, at der kom klare retningslinjer for, hvad han kan kræve af dem, når de møder ind på arbejde.

Derfor hilser direktør Peter Jensby også muligheden for at kunne afkræve sine medarbejdere et gyldigt coronapas velkommen.

- Det er klart, at det vil være besværligt for os at kontrollere det på samtlige medarbejdere, men vi har lige sendt folk hjem med corona, og vi bliver testet i vildskab, fordi de har været rundt til flere møder, så jeg tror, at et coronapas vil være et godt værktøj, siger Peter Jensby.

Tillidsrepræsentanten på HMK Bilcon, Heine Larsen, mener ikke, at en daglig fremvisning af det gyldige coronapas vil blive et voldsomt problem for medarbejderne.

- Jeg tror, at mange ikke ville sige noget som helst. Det, der fylder hos os, er, om vi skal i en ny nedlukning. Det er der ingen, der gider, siger han.

Fagforening: God idé, men...

Selvom der givetvis vil være dem, der nægter både at lade sig vaccinere og teste blandt HK's medlemmer, så er næstformand Mads Samsing overbevist om, at der er tale om et fåtal.

- Vores medlemmer er positivt stemt, fordi det for dem først og fremmest handler om at kunne gå trygt på arbejde.

Derfor er man også her klar til at støtte en genindførsel af ”Lov om arbejdsgiveres adgang til at pålægge lønmodtagere test for covid-19”.

Det bør dog ikke kun være på arbejdsgivernes præmisser, lyder det.

- Vi synes, at det er en god idé, at arbejdsgiverne får muligheden, men medarbejderne skal tale med ledelsen om, hvordan det bliver i praksis, siger Mads Samsing.

Allerede inden forslaget om coronapasset er blevet drøftet i Folketinget, har Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti tilkendegivet, at de støtter initiativet.

Artiklen er opdateret kl. 20:28 med oplysningen om, at regeringen har indkaldt Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening til trepartsmøde på fredag den 12. november.