Regeringen nedsætter udvalg efter støtte til stormoské

Regeringen nedsætter i efteråret et udvalg, der skal komme med bud på, hvordan man skaber større gennemsigtighed, når penge strømmer til trossamfund.

Den nye stormoské i Rovsingsgade på Nørrebro i København er finansieret igennem en donation på 150 millioner kroner fra en tidligere emir i Qatar. (Foto: © Niels Ahlmann Olesen, Scanpix)

Socialminister Manu Sareen ville helst bare glæde sig over, at danske muslimer med den nye stormoské på Rovsingsgade i København får nogle flotte rammer, hvor de kan udøve deres religion.

Men det er overordentligt svært, når man ikke ved, hvor finansieringen kommer fra, lyder det fra Sareen.

- Jeg synes, det er ærgerligt, når det er uigennemskueligt, hvilke betingelser der er knyttet til moskéen. Det mistænkeliggør både de muslimer, der i virkeligheden bare gerne vil udøve deres religion i ro og fred, og det skaber samtidig usikkerhed om, hvem der i virkeligheden trækker i trådene, skriver Manu Sareen i en mail til DR Nyheder.

Nedsætter eksternt udvalg

Regeringen nedsætter derfor i efteråret et eksternt udvalg, der skal komme med bud på, hvordan man skaber større gennemsigtighed, når penge strømmer til trossamfund.

- Så kan vi i fremtiden får klarhed om præcis, hvem der står bag et religiøst projekt, og om der er problematiske interesser på spil, som man skal være opmærksomme på, skriver Manu Sareen.

Forsker: Politikere falder for propaganda

Men al kritikken af finansieringen fra Qatar er skudt over målet, og politikerne opfører sig decideret hyklerisk, mener Brian Arly Jacobsen, der er religionssociolog ved Københavns Universitet og har forsket i islam og de danske moskeer.

- Politikerne falder for propaganda, som nogle har ført mod Dansk islamisk Råd. Og at bruge kritikken af Qatar er endnu mere hyklerisk. Der findes masser af virksomheder og kulturinstitutioner i Danmark, som får donationer fra lande i Mellemøsten, spørg bare Mærsk om, hvor mange forretningssamarbejder de har med Qatar, siger han.

Men hvordan kan man vide sig sikker på, at de ikke følger en islamfortolkning, som er præget af, at de har fået pengene fra Qatar?

- Det er selvfølgelig nogle stærkt problematiske holdninger, de har i Qatar. Men den fejlslutning, som nogle politikere gør, er, at fordi moskéen er finansieret af en tidligere emir i Qatar, så betyder det også, at de holdninger, emiren måtte have, vil præge den islamfortolkning, som Dansk islamisk Råd vil praktisere, siger Brian Arly Jacobsen.