Regeringen beder Epidemikommissionen vurdere, om corona igen skal være en samfundskritisk sygdom

Det er nødvendigt, hvis der hurtigt skal genindføres restriktioner.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har bedt Epidemikommissionen vurdere, om covid-19 igen bør være en samfundskritisk sygdom.

Det oplyser ministeriet i et skriftligt svar.

- Jeg kan oplyse, at jeg i lyset af epidemiens udvikling netop nu på vegne af regeringen har anmodet Epidemikommissionen om en vurdering af, om covid-19 bør kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, lyder det i svaret.

Samtidig vil ministeren også gerne have, at der kigges på, hvilke restriktioner der eventuelt kan blive indført på ny.

- Samtidig har jeg bedt Epidemikommissionen om at vurdere, hvilke relevante tiltag de vil pege på i den nuværende situation, siger Heunicke.

Siden den 10. september har coronavirus ikke været karakteriseret som en samfundskritisk sygdom. Det betyder, at regeringen ikke længere kan indføre restriktioner uden et flertal bag sig.

Magnus Heunicke tilføjer til DR Nyheder, at man er nødt til at tage affære, og at han forventer vurderingen fra kommissionen "relativt snart".

- Vi har set nu gennem den seneste tid, at der er en kraftig stigning i smitten, og vi har set, at det medfører langt flere indlæggelser med en stor stigning der på kort tid. Og nu har vi estimater på sygehuskapaciteten ind i vinteren, som kalder på, at vi er nødt til at være sikre på, at vi gør det rigtige, og at vi gør nok.

Debat om coronapasset

De seneste dage er coronapasset blevet diskuteret, og Magnus Heunicke siger nu, at det slet ikke kan udelukkes, at det kommer tilbage.

- Der er ingen instrumenter, der er fremmede for mig, for det handler om, at vi skal sikkert og trygt igennem den her vinter, og vi vil gøre, hvad vi kan for at holde Danmark så åbent som muligt. Og hvis der skal gøres noget på nuværende tidspunkt, der kan sikre, at Danmark holder åbent, så lytter jeg selvfølgelig til, hvad eksperterne kommer frem til.

Tror du, at vi ender med endnu en vinter, hvor vi skal gå med mundbind og holde afstand?

- Vi kan hvert fald se, at der i den vinter, vi bevæger os ind i, vil være mere smitte og flere indlagte. Sundhedsstyrelsen vurderer, at sygehusvæsenets kapacitet kan blive presset.

- Og så vil jeg også gerne appellere til Folketingets partier om, at vi lytter til eksperterne. De seneste dage har jeg set, at der er mange partier, der har mange holdninger. Det synes jeg selvfølgelig er rigtig fint, men jeg synes også, at det er vigtigt, at vi lytter til vores Epidemikommission, og at vi er klar til følge deres råd og henvisninger.

- Ud fra vores sundhedsfaglige vurdering ville en genindførsel af coronapasset være et effektivt redskab til at bryde smittekæder, samtidig med at vi kan holde samfundet åbent, sagde Søren Brostrøm.

Hans kollega hos Statens Serum Institut Henrik Ullum er enig.

- Vi håber og tror, at coronapasset kan lægge en passende dæmper på smitten, så det ikke bliver nødvnedigt at gøre mere, men det er klart, at det er svært at spå om fremtiden, siger han.

På spørgsmålet om, hvornår coronapasset skal på banen igen, svarer Henrik Ullum "hellere i morgen end om en uge".

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, er kommet med en lignende udmelding.

2.251 nye smittede

På Christiansborg blev den idé modtaget lidt blandet. SF syntes, det lød som en fin idé, mens Enhedslisten og De Radikale lige ville afvente, om der reelt ville komme en indstilling til Epidemikommissionen. Omvendt lød det fra De Konservative, at det slet og ret var en dårlig idé på nuværende tidspunkt.

Coronaepidemien er de seneste uger blusset op igen i Danmark. Siden i går er der blevet registreret 2.251 nye smittede med coronavirus og en positivprocent på 1,86.

På landets hospitaler er der fredag 263 indlagte med coronavirus.

Det er 17 flere end torsdag, og ser man over den seneste måned, er antallet af patienter tredoblet.