Redox knyttes til terror og grov vold

Venstrefløjsgruppen Redox er selv sigtet for ulovlig overvågning og grov vold.

En computer, som politiet fandt under ransagning, rummede nærgående oplysninger om et stort antal personer: pinkoder, bankoplysninger, passwords, skolegang, job, familie, venner samt registrering af personernes færden og vaner. (© Corbis)

Venstrefløjsgruppen Redox, som arbejder for at afsløre udemokratiske elementer hos den yderste højrefløj, er selv mistænkt for ulovlig overvågning af politiske modstandere og grov vold i et omfang, som har ført til sigtelser efter den milde terrorparagraf.

Politiets Efterretningstjeneste har afsluttet mere end halvandet års efterforskning i sagskomplekset, som ifølge politiassessor Maria Cingari omfatter fem-seks sigtede. Mindst en af dem - en 25-årig mand - er en hovedkraft i Redox' årelange research af højrefløjen, skriver Politiken.

Sigtet for at bruge vold

Researchgruppen, som senest var omtalt i forbindelse med Politikens artikler om det hemmelige højrefløjsnetværk ORG, lægger selv vægt på ikke at være knyttet til den yderste venstrefløj.

Men terrorsagen viser personsammenfald mellem Redox og den radikale venstrefløjsorganisation Antifascistisk Aktion, som flere gange har brugt vold for at forhindre eller forstyrre møder og demonstrationer på den yderste højrefløj.

Er gået langt for at skaffe oplysninger

De sigtede i sagen er gået langt for at skaffe oplysninger om højrefløjen: En computer, som politiet fandt under ransagning, rummede nærgående oplysninger om et stort antal personer: pinkoder, bankoplysninger, passwords, skolegang, job, familie, venner samt registrering af personernes færden og vaner, indhentet ved skjult overvågning og fotografering af de pågældende.

Det viser hidtil hemmeligholdte oplysninger fra retsdokumenter og Politikens interview med tre højreaktivister, der indgår som PET's vidner i sagen.

- PET fortalte mig under min afhøring, at flere end 3.000 navne var registreret i computeren, siger en af dem, Dan Jensen, til Politiken. Oplysningen om antallet af registrerede har Politiken ikke kunnet få bekræftet af andre kilder.

Fik konsekvenser for DF'er

For Dan Jensen fik overvågningen følger: Han blev fyret fra sit job i Danske Bank og ekskluderet fra Dansk Folkeparti, som han var lokalformand for, efter at Ekstra Bladet havde oplyst, at Dan Jensen også var aktiv i højrefløjsbevægelsen Dansk Front.

Kilden var Redox, og Ekstra Bladets journalist bekræftede under en efterfølgende retssag, at han havde overværet, hvordan Redox skaffede oplysningerne ved hjælp af computerhacking.

Kan give seks års fængsel

Sagen rummer også sigtelser om grov vold, og PET mener, at overvågningen er blevet brugt til at planlægge overfald på højreaktivister, skriver Politiken. Mistanken om politisk motiveret vold har ført til sigtelsen efter den milde terrorparagraf, 114f. Den giver op til seks års fængsel for støtte til en organisation, som har "til hensigt ved magtanvendelse at øve indflydelse på offentlige anliggender".

Redox har ingen kommentarer

Redox oplyser via en anonym talsmand, at gruppen ikke vil udtale sig til Politiken, før anklagemyndigheden har rejst tiltale. Selv om efterforskningen er afsluttet, kan der ifølge politiassessor Maria Cingari gå endnu et halvt år, før det sker, bl.a. fordi en tiltale efter terrorparagraffen skal godkendes af justitsministeren.