Red Barnet oplever et 'stærkt stigende' antal henvendelser fra drenge, der afpresses med nøgenbilleder

Flere af drengene ender med at betale deres afpressere flere tusind kroner.

Flere og flere drenge ringer "med desperation og gråd i stemmen" til Red Barnets rådgivning, fordi de bliver afpresset med nøgenbilleder af dem. (© (DR Grafik/Søren Winther Nørbæk))

Hos Red Barnet har man siden sidste sommer oplevet et "stærkt stigende antal henvendelser" fra drenge og unge mænd, der kontakter deres rådgivning, fordi de bliver afpresset med seksuelle og intime billeder af dem.

Betaler man ikke afpresseren, så vil de intime billeder bliver sendt ud til både familie og venner.

- Vi får ugentligt henvendelser, og det kan nogle gange være op til to eller tre gange om dagen, siger Carina Ringive, der er ekspert i forebyggelse af digital mistrivsel og rådgiver på Red Barnets SletDet-rådgivning, der hjælper børn og unge med at håndtere digitale krænkelser.

Af et svar til Folketingets Retsudvalg fremgår det ligeledes, at antallet af politianmeldelser af såkaldt "økonomisk sextortion", der dækker over pengeafpresning på baggrund af intime billeder, er gået fra 250 anmeldelser i 2020 til 603 i 2022.

Af svaret fremgår det også, at politikredsene forventer en yderligere stigning i antallet af anmeldelser.

Carina Ringive siger, at det er en god idé at være på vagt overfor engelsksprogede profiler, der kontakter en på sociale medier. (Foto: © Red Barnet)

Ofte forsøger bagmændene at afpresse de unge for flere tusind kroner, og problemet har nu nået så stort et omfang, at Red Barnet ser sig nødsaget til at gå ud og advare landets forældre.

- Drengene ringer ofte med desperation og gråd i stemmen og har måske allerede overført tusindvis af kroner, uden afpresningen stopper af den grund.

- De føler, de har mistet kontrollen og er ofte helt alene med det, fordi de er så skamfulde over, hvad der er sket, siger Carina Ringive.

Hun fortæller samtidig, at der foruden henvendelserne til dem er et stort "mørketal", da det er så stort et tabu for drengene at fortælle noget om afpresningen.

Har mistanke om professionelle lokkeduer

De drenge, der kontakter Red Barnet, er typisk mellem 14 og 17 år.

I langt de fleste af sagerne er afpresseren en engelsktalende udlænding – ofte en asiatisk eller amerikansk kvinde.

Afpresserne har flere måde at få fat i drengenes intime billeder på.

Dels oplever flere af de unge mænd, der kontakter Red Barnet, at deres mobil er blevet hacket, dels oplever flere, at deres ansigter sættes ind på nøgenbilleder, der ikke har noget med dem at gøre.

Men så er der også en stor andel, der lokkes til at sende intime billeder af, hvad der tilsyneladende er jævnaldrende piger, der kontakter drengene og de unge mænd på sociale medier som Facebook, Instagram og Tinder.

Sidenhen lokkes drengene over på medier som Skype eller Snapchat, hvor de ender med at dele seksuelt indhold.

- Det, vi hører fra drengene, er, at der sidder en pige på den anden side, der også er nøgen, når de logger ind i chatrummet, og så bliver de overtalt til også at smide tøjet.

- Men lige så snart de har vist sig nøgne, kommer der en besked om, at nu skal de altså betale, fortæller Carina Ringive.

Tror du, at der er tale om professionelle lokkeduer?

- Vi har en mistanke om det.

Afpressere er begyndt at gøre alvor af truslerne

Hos Red Barnets rådgivning taler man både med personer, der har overført penge til afpresserne, og personer, der ikke har.

I organisationen har man dog en klar opfordring til de drenge, der ender i den ulykkelige situation.

- Vi rådgiver altid til, at man ikke giver efter for afpresningen, for der kan vi typisk se, at den bare vil fortsætte. Det kan være drenge, der har overført helt op til 10.000 kroner, og afpresningen fortsætter bare.

Bliver der gjort alvor af truslerne?

- I de fleste tilfælde bliver der ikke gjort alvor af truslerne, men det, vi har oplevet siden i sommer, er, at der nu er flere tilfælde, hvor der bliver gjort alvor af det. Der er drenge, der ringer ind og sidder i en situation, hvor afpresseren har sendt en besked med intime billeder til alle mulige i deres netværk.

Forskel på drenge og piger

Det har flere gange været dokumenteret, hvordan helt unge piger ligeledes bliver afpresset i stor stil, efter de har delt intime billeder eller er blevet hacket.

Der er dog en afgørende forskel mellem kønnene, når det kommer til afpresning.

- Når drengene bliver afpresset, så handler det ofte om, at de skal overføre penge. Mens det i pigernes tilfælde ofte vil være sådan, at afpresseren ofte vil efterspørge flere billeder, siger Carina Ringive.

Betyder det her, at man helt skal holde op med at dele intime billeder online?

- Nej. Vi ved, at det digitale i dag er en stor del af børn og unges liv, og derfor er det naturligt, at man også har seksualiteten med der. Vi vil bare gerne informere voksne om, at der er nogen, der systematisk kontakter unge og børn for senere at kunne afpresse dem.

Sidste år offentliggjorde Red Barnet en undersøgelse, der viser, at 6 procent af alle børn og unge mellem 9 og 17 år har oplevet afpresning og trusler på nettet inden for det seneste år.

Har du selv været udsat for en digital krænkelse, kan du kontakte Red Barnets SletDet-rådgivning på telefon 29270101.