Hvis du de seneste dage har brugt sociale medier som eksempelvis Facebook eller Twitter, så er du med stor sandsynlighed stødt på billeder af døde flygtningebørn, der angiveligt er drevet i land på en strand i Syrien.
Billederne er blevet delt tusindvis af gange på de sociale medier af folk, der vil vise deres vrede og afmagt over den frygtelige situation, der lige nu martrer Middelhavet.
Men selv om man får lyst til at dele ét af de frygtelige billeder i et velment opråb, så appellerer Red Barnet til, at man ikke gør det:
- Vi forstår jo godt, at folk deler billederne. Det viser en desperation over situationen, men det er en dårlig idé. Først og fremmest af hensyn til børnene og deres familier. Ville vi selv, som forældre, ønske at se vores børn udstillet på den måde? Lyder det retoriske spørgsmål fra Red Barnets kommunikationschef Claes Amundsen til DR Nyheder.
Børn kan ikke rumme billederne
Red Barnets opfordring til at stoppe delingerne skyldes også de danske børn – med adgang til smartphones, ipads og computere:
- Børn, som er på Facebook, og følger med, kan se de her billeder – børn, der enten har en egen konto eller kigger med over skuldrene hos forældrene. De skal ikke se den slags billeder, for de kan ikke rumme det og det skræmmer dem, lyder det fra Claes Amundsen.
Man kan ikke hjælpe de døde
Den svære problematik, der handler om, hvilke billeder der går an at vise, og hvilke der er over grænsen, er én, som Red Barnet ofte selv støder på:
- Vi vil gerne vise virkeligheden, som den er. Men der er en grænse, der hedder, at når folk – når børn – er døde, så kan vi ikke hjælpe dem mere. Vi er nødt til at vise billeder, hvor der stadigvæk er noget at gøre, hvor der stadigvæk er håb og hvor folk ved, at de med deres indsats stadig er med til at gøre en kæmpe forskel for de børn, som har brug for det.
- Og der er stadig hundredetusinder af børn, vi kan redde. Det er dem, vi skal vise, og ikke dem, der er døde.