Selv om det med børnenes egne ord kan være ekstremt skræmmende at blive taget væk fra mor og far, føler to ud af tre børn, der er anbragt udenfor hjemmet, sig faktisk hjemme, der hvor de er anbragt. Samtidig føler tre ud af fire, at der altid er voksne, som holder af dem.
Det viser en undersøgelse fra SFI - det nationale forskningscenter for velfærd - en undersøgelse der for første gang udelukkende beror på svar fra de anbragte børn selv.
Ifølge Mai Heide Ottosen, seniorforsker på SFI, er det et overraskende resultat.
Forsker: Afgørende at børn føler sig elsket
- Det er vigtigt for ethvert barns udvikling, at det bliver mødt med varme og respekt, og derfor er det et godt resultat, at de føler sig holdt af, siger hun til DR Nyheder.
Det positive resultat ændrer dog ikke på, at anbragte børn ikke trives lige så godt som andre børn.
Undersøgelsen viser for eksempel, at de er mere ensomme, har et dårligere helbred og klarer sig dårligere i skolen.
Især børn og unge, der ikke er i familiepleje men anbragt på en institution, halter efter.
Kun hver tredje barn på institution har det godt
Eksempelvis er det kun 30 procent af børnene på døgninstitutioner, der svarer, at de har det godt, der hvor de bor, og det kan gøres bedre, mener Mai Heide Ottosen.
- Vi har talt med børn, der har fortalt os, at det er uhyggeligt at være anbragt på et sted, hvor der er lange, mørke gange, siger seniorforskeren til DR Nyheder.
- Andre børn oplever, at der er konflikter mellem de andre børn eller mellem andre børn og nogle af de voksne, og det kan være med til at skabe utryghed i hverdagen, forklarer hun.
I alt har 1404 anbragte børn og unge deltaget i undersøgelsen.
I Debatten på DR2 i aften klokken 20 kan du se mere om forholdene for anbragte børn.
Det er nemlig langt fra alle børn, der bliver taget med på råd i forbindelse med deres anbringelse, selv om loven kræver det.