Er du ramt af kontanthjælpsloftet? Så kan du få hjælp til at lægge budget, du kan spare på telefonabonnementet eller finde et billigere sted at bo.
Sådan lyder nogle gode råd til de fire familier, DR følger i dokumentaren "Fattig eller forkælet".
Her fortæller Heidi Toft og Maria Johannsen blandt andet om livet på kontanthjælp og problemerne med at få budgettet til at hænge sammen efter kontanthjælpsloftet.
Men et er at regne på, hvordan udgifterne kan komme ned. Noget andet er at finde et arbejde, som giver flere penge i kassen.
Coop, ISS og en job-coach giver i det følgende nogle råd til at finde job.
Coop: Mød op i butikken og søg job
- Hvis jeg skal give et godt råd til at komme i arbejde, er det at møde personligt op i butikken. Det er den langt stærkeste måde at gøre det på, siger Claus Ljungdahl, der er hr-direktør i Coop, som driver Kvickly, Fakta, Brugsen og Irma.
Her bliver der løbende ansat folk, som kommer med flere års arbejdsløshed i bagagen.
Ansøgningen behøver ikke være flere sider lang for at få job i en af de 1.200 Coop-butikker.
- En halv side er mange gange nok til at få vist interesse. Det er den personlige kontakt, der har den største betydning, siger han.
Det gør heller ikke noget, hvis der er lidt sproglige fejl i ansøgningen.
- Slåfejl, stavefejl og en kommafejl er ikke det, vi lægger til grund for, om vedkommende er en kommende dygtig medarbejder, siger Claus Ljungdahl.
Hna opfordrer ledige til spørge efter butikschefen eller den daglige leder, hvis de vil søge job i butikken. Samtidig skal de ledige være indstillet på at være fleksible og tage imod job, der også er på deltid.
Det kan også være en fordel, hvis en arbejdsløs person har en forhåndsgodkendelse med fra kommunen om, at han eller hun kan komme i fire ugers praktik.
Hvis den lange periode med arbejdsløshed har sat sig i personens selvtillid, kan en ledig få hjælp en jobkonsulent i kommunen til at ringe og arrangere et møde.
For hr-chefen forstår godt, at arbejdsløse kan have et selvværd, hvor de tvivler på, om nogen har brug for dem.
Her kan det sociale liv i forbindelse med en ansættelse gøre en forskel.
- Butiksvejen kan jo bare været et step på vejen at få løftet sit selvværd og tro på, at man kan noget på et tidspunkt igen, fortæller Claus Ljungdahl fra Coop.
Engagementet betyder mest hos ISS
Servicegiganten ISS har omkring 7.500 medarbejdere i Danmark og tager hvert år mange nye ansatte ind - også folk, der har været arbejdsløse i mange år.
Her betyder engagementet mest.
- Vi er en serviceorganisation, og hvis vi skal have tilfredse kunder, er vi nødt til at have nogle engagerede og motiverede medarbejdere, som kan levere god service, siger chefen for jobudvikling i ISS, Ayhan Can.
- Det er mindre vigtigt, om man kommer i jakkesæt og slips, end at man har den rette attitude til stillingen. Hvis man virkelig ønsker stillingen, så skal vi nok klæde dem på til de mangler, der måtte være, tilføjer han.
De langtidsledige, som søger job i ISS, kommer med mange forskellige problemer i bagagen.
Nogle går rundt med frustrationer over at have været uden job længe. Andre ser sproget som en hæmsko, ligesom nogle søger job efter en periode med depression, alkoholproblemer eller sygdom.
Det er dog ikke nødvendigvis et problem i ISS. Det vigtige er, at folk lægger kortene på bordet.
- For os er det vigtigt, at folk spiller med åbne kort, når de henvender sig, siger ISS-chefen.
- Er der noget, vi kan gøre, som hjælper vedkommende med at falde bedre til på vores arbejdsplads, går vi langt for at kunne hjælpe. Hvis vi ikke ved, hvad problemet er, bliver det lidt svært, tilføjer han.
Det letteste måde at søge job hos ISS er at gå ind på virksomhedens hjemmeside og tage kontakt via den.
Job-coach: Justér selvbilledet
På jobcenteret i Silkeborg Kommune hjælper job-coach Henrik Just Jernov arbejdsløse på dagpenge eller kontantydelse, der er en form for kontanthjælp, med at finde et job.
Her er tæt kontakt med en job-coach tre til fem gange om måneden i højsædet, for det er med til at skabe gejst og motivation hos den jobsøgende.
Henrik Just Jernov hjælper blandt andet med at skrive gode jobansøgninger, hvor ledige altid kan ringe til eller møde op hos Henrik Just Jernov.
- Når kontanthjælpsmodtageren opdager, at de faktisk har en slags partner i processen, skaber det i sig selv motivation, siger han.
Men det er ikke nok at sidde to timer foran computeren vente på, at jobbet kommer til den ledige.
Den ledige skal også selv finde ud af, hvor han eller hun godt kunne tænke sig at arbejde og overveje, hvordan kontakt til firmaerne bedst bliver skabt.
Samtidig kan korttidsansættelser, vikariater og vikarbureauer også være en vigtig vej ind på jobmarkedet.
Samtidig skal ledige også justere deres selvbillede.
- Vi ser eksempler på mennesker, som søger administrative jobs efter at have været damefrisører i mange år, fordi de har lavet noget bogføring. Vi ser mennesker, som mener, at de uden problemer sagtens kan vende tilbage til en 20 år gammel uddannelse, siger han.
Denne gruppe ledige kan med fordel overveje at tage et job på et lavere trin på jobstigen.
- Vi kan se, at det øger folks selvtillid at komme fra bænken ind på banen. Det styrker i sig selv deres jobsøgning, siger Henrik Just Jernov.