Radioeksperter: Urealistisk og dårlig idé at slukke for FM om tre år

Til trods for at de færreste ejer en DAB-radio, har regeringen foreslået, at FM-radioen lukkes i år 2021

Lukningen af FM-radioen går især ud over mange bilejere, der ikke har en DAB-radio installeret i bilen. (Foto: © lev dolgachov, lev dolgachov)

To ud af tre radioer bliver temmelig tavse om blot tre år, hvis kulturminister Mette Bock (LA) kommer igennem med et forslag om at slukke for FM-signalerne senest i 2021.

Forslaget er en del af regeringens medieudspil, og i stedet for FM skal der satses på DAB. Men at skifte til den efterhånden 25 år gamle teknologi er ikke nogen god idé, siger flere radioeksperter i denne uges ”Mennesker og medier” på P1.

- DAB er en teknologi med fødderne solidt plantet i fortiden. Men meget er sket siden; vi har først og fremmest fået internet som den bærende platform for al kommunikation, og tiden er derfor løbet fra DAB, siger Preben Mejer, it-ekspert og digital fremtidsforsker hos RadrLab i Aarhus.

Også direktør og chefredaktør på Radio24syv, Jørgen Ramskov mener, at det vil være forkert at skifte FM ud med DAB:

- Man kan jo spørge sig selv, om ens børn og børnebørn vil købe et radioapparat eller om de vil kigge på deres mobiltelefon og sige: ”Jeg har jo en radio”… Kernen for mig er, at vi ikke satser på en ganske vist glimrende og driftssikker teknologi, som ingen vil investere i, lyder hans vurdering i Mennesker og medier.

- Vi skal lige klappe hesten

Selvstændig radiokonsulent Ole Mølgaard – som arbejder for blandt andre svenske Teracom, der driver sendenettet DAB+ i Danmark – mener ikke at teknologien er forældet.

Men siger omvendt, at der ikke er grund til at slukke for FM-signalerne, fordi de to teknologier sagtens kan fungere side om side:

- Det er en falsk modsætning, hvis man skal vælge mellem DAB og FM, for de to teknologier kan sagtens fungere side om side. Og hvis man spørger nordmændene, som allerede har slukket for FM, så vil de råde os til at klappe hesten, fordi omstillingen tager mere tid end ventet.

Ole Mølgaard har været rådgiver for norske NRK – som svarer til DR – i forbindelse med skiftet til DAB.

Og uanset hvilken løsning politikerne vælger i de igangværende medieaftale-forhandlinger, vil det ifølge Mølgaard være en dårlig idé at slukke for FM allerede om tre år.

Tilhænger: DAB giver bedre chance for private

Varm tilhænger af regeringens forslag om at satse udelukkende på DAB fra 2021 er Laila Kelp Rasmussen, direktør i BFE, Branchen Forbruger Elektronik:

- Vi får flere radiokanaler, fordi der er mere plads på DAB end på FM, hvor der kun er plads til få landsdækkende stationer. Med DAB får vi plads til mindst tre gange så mange kanaler, og selv om DR gør det rigtig godt, så bliver der mulighed for en bedre balance mellem offentlige og private radiostationer.

Omkring en tredjedel af radiolytterne har ifølge Danmarks Statistik en DAB-radio. Og cirka en fjerdedel af den samlede lytning foregår via DAB.

Tallene har fået Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus til på forhånd at sige nej til slukning af FM-signalerne allerede om tre år.

Og uanset om beslutningen om at satse udelukkende på DAB bliver en del af den kommende medieaftale, tror hverken radiodirektør Jørgen Ramskov eller radiokonsulent Ole Mølgaard, at det vil ske allerede fra 2021.

- Jeg er næsten villig til at æde en stråhat på, at det ikke sker, siger Jørgen Ramskov i Mennesker og medier. Og Ole Mølgaard supplerer:

- Jeg er enig, men er glad for, at du æder stråhatten.