Sidst på eftermiddagen blev der skudt i den vestlige del af Aarhus. Igen.
Det skete klokken 17.05 tæt ved Bazar Vest. En kvinde har kontaktet DR Nyheder og fortalt, at hun hørte tre til fire skud.
Østjyllands Politi betragter skyderiet som et led i den bandekonflikt, der er i gang i Aarhus, men ønsker ikke at kommentere hændelsen yderligere lørdag aften.
Ingen blev ramt i dagens skyderi.
Men hos de lokale politikere i Aarhus er tålmodigheden ved at være tyndslidt. De har bedt Christiansborg om hjælp og ønsker flere betjente til Østjyllands Politi.
- Det skal give mulighed for, at vi kan trække nogle af de betjente fra Østjyllands Politi, der står nede ved grænsen, hjem for at passe på aarhusianerne, siger Thomas Medom, SF, der er social- og beskæftigelsesrådmand.
- Situationen i Aarhus er ekstremt utryg. Næsten dagligt er der mordforsøg, og familier, der forsøger at holde deres unge ude af bandekonflikten, bliver chikaneret. Situationen er meget, meget alvorlig. Det er nærmest et mirakel, at ingen er døde endnu. Helt unge mennesker er parate til at gøre sig selv til mordere uden at blinke med øjnene.
Skud og påkørsler
Den optrappede situation i det vestlige Aarhus er opstået, fordi københavnergrupperingen Loyal to Familia, som startede på Blågårds Plads på Nørrebro i København, forsøger at få fodfæste i Aarhus. De har tidligere markeret sig i Nivå og Hillerød, men en lokal gruppering i Brabrand med tilknytning til Black Army fra Odense forsøger at forhindre Loyal to Familia i at fodfæste i landets næststørste by.
Siden slutningen af maj har det ført til en række sammenstød, der – ud over flere skudepisoder – også har betydet, at to mennesker er blevet kørt ned af en personbil, og alene i den første uge af juni blev omkring 100 personer anholdt. Indtil videre er kun 10 blevet fængslet.
Faktisk er der ikke set så voldsom en manifestation, siden Black Army gjorde sit indtog i Odense. Det siger Michael Kjeldgaard, der er chef for Nationalt Efterforskningscenter (NEC) under Rigspolitiet, til Jyllands-Posten.
- Når så mange medlemmer af Loyal to Familia prøver at sætte en dagsorden så langt væk fra deres naturlige opholdsområde, er det for at sende et klart signal til den kriminelle underverden om, at man skal tages alvorligt. At man er en spiller her og prøver at tilrane sig de kriminelle markeder, som andre lige nu sidder på i Aarhus, siger han til jp.dk.
- Det må stå klart for enhver, at det, vi har set over de seneste uger, er meget, meget alvorligt. Vi har ikke set så kraftig en manifestation, siden Black Army gjorde sit indtog i Odense.
Magt og styrke
Også Line Lerche Mørk fra Danmarks Pædagogiske Universitet peger på, at konflikten handler om magt.
Hun har forsket i og fulgt bandekriminalitet gennem en årrække, og hun har tidligere forklaret til dr.dk, at banderne historisk set forsøger at udvide deres territorier for at skabe respekt om deres navn.
- Fordelen ved at brede sig er at vise magt og styrke, og kan man etablere sig i et nyt område, giver det respekt.
- Så hvis man er i en konflikt og er i en gruppering, som allerede har bredt sig på tværs af områder, så står man stærkere ved at ekspandere, siger hun.
Det har ikke været muligt for DR at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) lørdag aften.
Tidslinje
- •
26. maj: Loyal to Familia ankommer til Aarhus. 70 personer med tilknytning til bandemiljøet bliver anholdt i Aarhus V. Politiet finder et større antal slag- og stikvåben.
- •
3. juni: Politiet anholder flere personer med tilknytning til bandemiljøet i Bispehaven. Kort efter klokken 20 kom det til skudveksling mellem to grupper, og efterfølgende anholdt politiet to mænd, der sigtes for grov vold og drabsforsøg, Da to af de anholdte senere bliver løsladt, blev de kørt ned af en bil tæt på politistationen og kvæstet. Den ene brækkede et ben.
- •
6. juni: En anmeldt demonstration imod banderne bliver afbrudt, efter at vidner har sagt, at der blev skudt i nærheden Bazar Vest ved Gellerupparken.
- •
12. juni: En 21-årig mand fra Aarhus Vest blev ramt i underlivet ved en skudepisode på Edwin Rahrsvej i det vestlige Aarhus. Østjyllands Politi anser skudepisoden for at være en del af den igangværende bandekonflikt i bydelen, fortæller vicepolitiinspektør Jeppe James Olsen.
- •
17. juni: To mænd bliver skudt i benene ud for en boligblok i Bispehaven i det vestlige Aarhus. Ifølge politiet er der tale om mænd med tilknytning til en bandegruppering.
- •
21. juni: To bandemedlemmer springer ind i en 24-årig kvindes bil i Aabyhøj og tvang hende til at køre. Kvinden nåede ikke langt, inden en anden bil kørte ind foran hende. Nogle mænd fra en rivaliserende bande steg ud, trak de to mandlige passagerer ud af hendes bil og gav dem et lag tæsk. Mændene var på flugt efter et skyderi i Rosenhøj-kvarteret, hvor de ifølge politiet havde forsøgt at dræbe en 25-årig mand. De er nu sigtet for drabsforsøg mod den 25-årige.