Råb om hjælp: Afghanske journalister på job for danske medier er i alvorlig fare

Flere partier og Dansk Journalistforbund kræver handling fra den danske regering.

Afghanske mediefolk er meget udsatte i øjeblikket. Der er flere eksempler på, at Taliban er i hælene på dem. Billedet her er fra før den militante bevægelses overtagelse af magten i Afghanistan. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

På trods af løfter om det modsatte har Taliban tilsyneladende indledt en jagt på afghanske journalister, der har arbejdet for internationale medier og hjulpet med at bringe historier frem.

At de og og deres familier er truet viste sig tydeligt i denne uge, da Taliban-medlemmer ifølge mediet Deutsche Welle gik fra hus til hus og ledte efter en journalist, der havde arbejdet for mediet - da de ikke fandt ham, dræbte de en og sårede andre fra hans familie.

Det fik det tyske medies ledelse til at sende et brev til kansler Angela Merkel i et forsøg på at få hende til at hjælpe lokale journalister og andre mediearbejdere, de har brugt i Afghanistan.

- Brevet skal forstås som et råb om hjælp, står der i det desperate brev.

Talibans ekstremt hurtige magtovertagelse i Afghanistan har fået mange lande til at iværksætte evakueringer af tolke, ambassadeansatte og ansatte hos vestlige ngo'er, men det er de færreste journalister, der er omfattet af disse planer.

Da den danske evakueringsplan blev aftalt for ti dage siden, ærgrede det flere partier, at der ikke kunne opnås enighed om også at hjælpe afghanere, der har arbejdet for danske medier og andre civile projekter.

Reel og konkret trussel

Siden da er situationen i Afghanistan eskaleret, og står det til Dansk Journalistforbund, bør Udenrigsministeriet snart komme op med en plan for at hjælpe afghanske journalister.

- Jeg synes, at vi har et stort ansvar for at bringe de mennesker i sikkerhed, som har været vores øjne og ører i Afghanistan i så mange år. De har sat meget på spil for at oplyse det omkringliggende samfund, og derfor kan vi ikke efterlade dem nu, siger Tine Johansen, der er formand for Dansk Journalistforbund.

De afghanske journalister har typisk hjulpet danske og internationale medier med kontakt til vigtige kilder og sørget for, at et interview kunne finde sted i en sikker ramme.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan Taliban generobrede Afghanistan, kan du se denne explainer:

Ifølge Dansk Journalistforbund befinder der sig i Afghanistan lige nu i omegnen af 20 afghanere, der på den ene eller anden måde har hjulpet danske medier - og deres familier, som også vurderes at være i fare.

- Vi ved, at journalister bliver dræbt på grund af deres rolle som budbringer. Truslen er reel og meget, meget konkret, siger Tine Johansen.

Politisk pres på regeringen

I Enhedslisten er udenrigsordfører Eva Flyvholm også særdeles bekymret for de afghanske journalister og mener, at der bør skrides til handling snarligt.

- Vi kan se, at journalisterne er ekstremt udsatte. Nu kommer det til at eskalere fuldstændig dernede. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi gør mere for at beskytte de mennesker, siger hun.

Enhedslisten presser også på for, at Danmark skal støtte de afghanske journalister, der vælger at blive i Afghanistan og arbejde under jorden.

SF's udenrigsordfører, Karsten Hønge, har også et håb om, at de afghanske journalister kan få hjælp af Danmark.

- De bør være med i en evakueringsplan. Det var der desværre ikke flertal for, da vi forhandlede, men intet er for sent. Jeg håber virkelig, at regeringen, som er kommet i omdrejninger, også vil se at få den her type mennesker med, siger Karsten Hønge.

Lederen af Talibans forhandlingsdelegation Mullah Abdul Ghani Baradar kan blive afgørende for, hvordan journalister får lov at arbejde i fremtiden. (Foto: © KARIM JAAFAR, Ritzau Scanpix)

I et skriftligt svar meddeler udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at regeringen i øjeblikket prioriterer den allerede eksisterende liste over afghanere, der er blevet meldt ud.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at få evakueret dem, der allerede er på vores lister - og hjælper en række forkæmpere for rettigheder og demokrati allerede.

- Det er ekstremt vanskelige vilkår, vi arbejder under, og som situationen er lige nu, vil jeg være meget varsom med at åbne op for yderligere grupper eller risikere at rejse falske forhåbninger. Vi må koncentrere alle kræfter om at evakuere de personer, som vi allerede har på vores lister, udtaler Jeppe Kofod.

Organisation: Mediefolk er desperate

Organisationen International Media Support støtter fri og uafhængig journalistik i dele af verden, hvor pressen har svære vilkår, og har i 20 år arbejdet i Afghanistan. De arbejder lige nu på højtryk for at hjælpe de lokale journalister.

Ifølge kommunikationschef Line Grove Hermansen var der allerede før Talibans magtovertagelse oprettet såkaldte 'safe houses', hvor journalister i fare kunne søge hen - og de bruges i den grad i øjeblikket, lyder meldingen.

I takt med at byer er faldet i hænderne på Taliban, har organisation iagttaget, at flere og flere afghanske journalister er søgt mod hovedstaden, Kabul, hvor de har kunnet modtage lægehjælp og traumerådgivning.

- Men som situationen er nu, så er de mennesker, som ved, at de er truet, desperate. Og når der kommer eksempler på, at Taliban banker på døre, så stiger angsten. Så kan vi godt gemme de journalister, men ikke i uendelig tid, siger Line Grove Hermansen.

Taliban har understreget, at de støtter pressen, og at kvinder kan arbejde, men at det alt sammen skal foregå under sharialovgivning.

- Vi frygter, at det bliver umådeligt svært, hvis ikke umuligt, at passe sit arbejde som journalist i Afghanistan, siger Line Grove Hermansen.